Došli do intimnih podataka milijuna ljudi, politika već užasnuta

Autor: Tomislav Pili , 04. studeni 2019. u 08:08
Kompanija je ponudila premiju od 19 posto na tržišnu cijenu Fitbitove dionice/REUTERS

Političari zaduženi za nadzor tržišnog natjecanja pozvali su regulatore da ispitaju najavljeno spajanje zbog učvršćivanja tržišne moći.

Odluka Googlea da preuzme aplikaciju koja posjeduje gomilu podataka o zdravstvenom stanju milijuna ljudi širom svijeta došla je usred izrazite osjetljivosti regulatora prema načinu kako velike tehnološke kompanije postupaju sa osobnim podacima.

U namjeri da se ugura na već vrlo zgusnuto tržište aplikacija za praćenje fizičke aktivnosti i zdravstvenog stanja te nosivih uređaja, vodeća svjetska internetska tražilica najavila je kupnju Fitbita za 2,1 milijardu dolara.

Povezani podaci
Fitbit je besplatna aplikacija za pametne telefone pomoću koje korisnici prate svoju fizičku aktivnost i mogu je uspoređivati sa svojim prijateljima, a prati i njihovo zdravstveno stanje, poput tjelesne mase, broja otkucaja srca, dužine sna i menstrualnih ciklusa. Vrlo često su ti podaci povezani s preciznim podacima o lokacijama, kao povezanošću s društvenim mrežama poput Facebooka i Twittera.

Prema mišljenju američkih analitičara, najavljena Googleova kupnja mogla bi zbog toga zainteresirati regulatore. Štoviše, teza ima uporište u već objavljenom stavu politike. Naime, David Cicilline, predsjednik pododbora za zaštitu tržišnog natjecanja Zastupničkog doma američkog Kongresa, pozvao je regulatore tržišnog natjecanja da ispitaju najavljeno spajanje.

"Googleovo predloženo preuzimanje  Fitbita dat će kompaniji detaljni pogled u najosjetljivije podatke Amerikanaca – poput njihovog zdravstvenog stanja i podataka o lokaciji – prijeteći dodatnim učvršćivanjem tržišne moći", izjavio je Cicilline, a prenosi Financial Times. Kako je dodao, predložena transakcija ključni je test volje regulatora i sposobnosti provođenja zakona i zaustavljanja protukonkurentske koncentracije ekonomske moći. 

Zaključenje iduće godine
Mogućih regulatornih problema svjestan je i Google koji je obećao Fitbitu naknadu od 250 milijuna dolara ako preuzimanje bude blokirano. Ako bude odobrena, transakcija će biti zaključena u iduće godine. Inače, Fitbit je na burzu izašao u lipnju 2015. prodavši dionice za 20 dolara po komadu. Google je ponudio 7,35 dolara što je 19 posto više od trenutne tržišne cijene.

Dok je donedavno bio napoznatiji po internetskom pretraživanju, Google posljednjih godina sve više ulaže u hardver. U njegovu portfelju sada su Pixel pametni telefoni, pametni zvučnici, Nest termostati i sigurnosne kamere te različiti uređaji za zabavu. Doduše, akvizicijom Fitbita Google će duplicirati kapacitete. Kompanija je 2014. lansirala Android Wear, operativni sustav za pametne satove koji je lani promijenio naziv u Wear OS. Iako ga koriste Samsung, Huawei i Fossil, Wear OS nije se uspio tržišno nametnuti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close