Globalni gospodarski rast zaronit će duboko ispod svog povijesnog prosjeka

Autor: Tanja Ivančić , 11. travanj 2024. u 15:01
Foto: Shutterstock

Međunarodni monetarni fond poziva na hitne i velike reforme.

Globalni gospodarski rast dosegnut će samo 2,8 posto do 2030., što je cijeli postotni bod ispod povijesnog prosjeka, osim ako se ne provedu velike reforme za povećanje produktivnosti uz korištenje tehnologija kao što je umjetna inteligencija, objavio je MMF u srijedu, prenosi Reuters.

Međunarodni monetarni fond objavio je poglavlje svojeg nadolazećeg Izvještaja o svjetskom gospodarstvu (WEO) koje pokazuje daljnji pad stope globalnog rasta, koja je postojano usporila od globalne financijske krize.

Ambiciozni koraci

“Bez ambicioznih koraka koji vode prema povećanju produktivnosti, globalni rast će pasti daleko ispod svog povijesnog prosjeka”, procjena je MMF, koji pri tom upozorava da bi očekivanja slabog rasta mogla obeshrabriti ulaganja, a u kombinaciji s visokim kamatama, ograničiti sposobnost vlada da mu se suprotstave. “Sve je to pogoršano jakim vjetrovima geoekonomske fragmentacije i štetnim jednostranim trgovinskim i industrijskim politikama”, stoji u blogu uz Poglavlje 3 WEO-a, koji će u cijelosti biti objavljen sljedeći utorak. Prije godinu dana, MMF je objavio da očekuje da će se srednjoročni rast kretati oko tri posto. Nova prognoza odražava reviziju prema dolje za srednjoročni rast u svim dohodovnim skupinama i regijama, najznačajnije u tržišnim gospodarstvima u nastajanju. MMF je pozvao zemlje da poduzmu hitne korake kako bi se suprotstavili sve slabijim izgledima za rast, upozoravajući da to pogoršava izglede za kvalitetan životni standard i smanjenje globalnog siromaštva. “Ukorijenjeno okruženje niskog rasta, zajedno s visokim kamatnim stopama, ugrozilo bi održivost duga i moglo potaknuti društvene napetosti i spriječiti zelenu tranziciju”, navodi se.

MMF smatra da niz politika, uključujući bolju raspodjelu kapitala i rada te rješavanje problema s nedostatkom radne snage u velikim gospodarstvima sa stanovništvom koje stari, može pružiti nadu. Istovremeno ističu, da će stopa rasta globalne ponude radne snage dosegnuti samo 0,3 posto 2030., što je manje od trećine prosjeka u desetljeću prije pandemije Covida-19.

Skromni dobici

MMF u svom istraživanju pokazuje da se skromni dobici mogu postići povećanjem sudjelovanja radne snage, integracijom više radnika migranata u napredna gospodarstva i optimiziranjem raspodjele talenata na tržištima u razvoju. Usmjerene političke mjere za jačanje tržišnog natjecanja, otvorenosti trgovine, pristupa financijama i fleksibilnosti tržišta rada mogle bi podići globalni rast za oko 1,2 postotna boda do 2030.

Iskorištavanje potencijala umjetne inteligencije za povećanje produktivnosti rada moglo bi dodati do 0,8 postotnih bodova globalnom rastu, ovisno o njezinom usvajanju i utjecaju na radnu snagu, navodi se. S obzirom na zabrinutosti oko dugoročnog utjecaja AI-ja, zemlje bi trebale ojačati svoje regulatorne okvire, osigurati zaštitu intelektualnog vlasništva i raditi na tome da se dobrobiti AI-ja dijele pravedno i široko, navodi MMF.

Komentirajte prvi

New Report

Close