Globalne burze oduševljene izbornim trijumfom torijevaca

Autor: Poslovni.hr , 15. prosinac 2019. u 21:59
Stranka premijera Borisa Johnsona osvojila je 363 mandata, Foto: REUTERS

Europska i azijska tržišta porasla nakon pobjede konzervativaca.

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica snažno porasle, nakon vijesti o trgovinskom sporazumu između SAD-a i Kine te uvjerljivoj pobjedi Konzervativne stranke na parlamentarnim izborima u Britaniji.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 16 sati u plusu 1,1 posto. Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 1,4 posto, na 7378 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,5 posto, na 13.286 bodova, a pariški CAC 0,7 posto, na 5923 bodova.

Najviše su skočile cijene dionica u bankarskom sektoru, 3,3 posto. Ulagače su ohrabrile i izlazne ankete nakon parlamentarnih izbora u Britaniji, prema kojima će konzervativci imati apsolutnu većinu u novom sazivu parlamenta, što će premijeru Borisu Johnsonu omogućiti da provede brexit 31. siječnja, kako je i obećao.

Projekcije sugeriraju da će konzervativci osvojiti 363 mandata, gotovo 50 više nego na izborima prije dvije godine, od ukupno 650 zastupnika u britanskom parlamentu. “Investitori u svijetu dobili su dva najveća poklona za Božić.

MSCI indeks svih svjetskih burzi mogao bi dosegnuti nove rekordne razine, a britanska funta dodatno ojačati”, kaže Sean Callow, analitičar u Westpacu. I na azijskim su burzama cijene dionica porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9.30 sati bio u plusu 1,5 posto i dosegnuo najvišu razinu od travnja. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skočio 2,4 posto, na 23.994 boda. Cijene dionica u Australiji, Singapuru, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,5 i 2 posto. “Tržište reagira na moguću veliku pobjedu konzervativaca koja Borisu Johnsonu daje mandat za uspješan završetak brexita”, kaže Shaun Osborne, valutni analitičar u Scotiabank.

Komentirajte prvi

New Report

Close