Zašto je globalna prodaja oružja porasla i u pandemijskoj godini?

Autor: Poslovni dnevnik , 07. prosinac 2021. u 10:30
Sto vodećih svjetskih proizvođača prodalo je prošle godine oružje i usluge za 531 milijardu dolara/Reuters

Prodaja oružja porasla je tako šestu godinu zaredom, unatoč padu svjetskog gospodarstva za 3,1 posto u prvoj godini pandemije.

Prodaja oružja porasla je u 2020. godini unatoč pandemiji koronavirusa i njezinom utjecaju na gospodarstvo, pokazali su u ponedjeljak podaci Stockholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI).

Sto vodećih svjetskih proizvođača prodalo je prošle godine oružje i usluge u vrijednosti 531 milijardu dolara, što je realno povećanje od 1,3 posto u odnosu na 2019., izvijestio je SIPRI.

Prodaja oružja porasla je tako šestu godinu zaredom, unatoč padu svjetskog gospodarstva za 3,1 posto u prvoj godini pandemije, primjećuju u švedskom institutu.

“Divove u industriji oružja dobrim je dijelom zaštitila kontinuirana potražnja vlada za vojnom robom i uslugama”, tumači istraživačica u institutu Alexandra Marksteiner.

“Potrošnja na vojsku porasla je u većem dijelu svijeta, a neke su vlade na račune industrije oružja isplaćivale i veće iznose kako bi ublažile utjecaj krize”, dodala je Marksteiner.

Na prvom je mjestu po broju kompanija među 100 vodećih SAD, sa 41 tvrtkom i prodanim oružjem u vrijednosti od 285 milijardi dolara, za 1,9 posto više nego u 2019.

Mjesto na na ljestvici izborilo je i 26 europskih tvrtki koje su u 2020. prodale oružje vrijedno 109 milijardi dolara, te pet kineskih sa 66,8 milijardi dolara prihoda od prodaje oružja, za 1,5 posto više nego u 2019. godini.

Kombinirana prodaja devet ruskih tvrtki koje su se plasirale među 100 vodećih pala je prošle godine, četvrtu godinu zaredom, i to za 6,5 posto, na 26,4 milijarde dolara. Proizvođači iz ostalih zemalja povećali su prodaju za 3,4 posto, na 43,1 milijardu dolara, utvrdio je SIPRI. 

Komentirajte prvi

New Report

Close