Globalna hijerarhija mobilnosti: Nedavni događaji predstavljaju pomak koji definira doba

Autor: Suzana Varošanec , 13. listopad 2020. u 11:23
foto: pixabay

Komentirajući utjecaj pandemije na globalnu mobilnost, dr. Christian H. Kaelin, predsjednik tvrtke Henley & Partners i izumitelj koncepta indeksa putovnica, kaže da nedavni događaji predstavljaju “pomak koji definira doba”.

Bez uzimanja u obzir raznih zabrana i ograničenja vezanih za pandemiju Covid -19 virusa, Japan s ocjenom bezviznog režima/vize po dolasku od 191 i dalje drži prvo mjesto na Henley Passport Indexu – izvornom poretku svih svjetskih putovnica prema broju odredišta kojima njihovi imatelji mogu pristupiti bez prethodne vize. Singapur ostaje na drugom mjestu – ima rezultat od 190, dok su Njemačka i Južna Koreja izjednačene na trećem mjestu, svaka s rezultatom od 189.

Države članice EU-a i dalje se najbolje pokazuju, i dio ih zauzima većinu mjesta u prvih 10 pozicija indeksa, dok je Hrvatska s ocjenom 171 dospjela na 17. mjesto između više od sto zemalja.

Ipak, stvari se nezaustavljivo mijenjaju – pandemija je potpuno preokrenula naizgled nepokolebljivu hijerarhiju globalne mobilnosti koja je dominirala u posljednjih nekoliko desetljeća, na što ukazuje najnovije istraživanje Henley Passport Indexa temeljeno na ekskluzivnim podacima Međunarodnog udruženja zračnog prometa (IATA) u kojem tvrde sljedeće: „Nove promjene tek predstoje“. U takvom se kontekstu u njihovom najnovijem priopćenju ističu pojedini primjeri putovnica koje su pod utjecajem pandemije drastičnije zahvaćene promjenama. Početkom godine, navode, američka putovnica bila je rangirana na 6. mjesto na Henley Passport Indexu te su Amerikanci bez ograničenja mogli do 185 odredišta širom svijeta. Od tada je taj broj dramatično opao za više od 100, i vlasnici američkih putovnica trenutno mogu pristupiti na manje od 75 odredišta, s time da su posebno isključeni najpopularniji turistički i poslovni centri.

„I ostale značajne promjene u nekad čvrstoj globalnoj hijerarhiji mobilnosti daju jednako živopisnu sliku kaosa uzrokovanog pandemijom Covid-19. Početkom 2020. singapurska je putovnica zauzela 2. mjesto na globalnoj razini, s vlasnicima putovnica koji su bez ograničenja pristupali na 190 odredišta na globalnoj razini. Međutim, prema trenutnim ograničenjima putovanja, Singapurci mogu putovati na manje od 80 odredišta širom svijeta“, navodi se u priopćenju.

Nije iznenađujuće, kažu, da su one zemlje čiji su odgovori na koronavirus kritizirani kao neodgovarajući  zapravo najviše pogođene kada je riječ o slobodi putovanja njihovih građana. Vlasnici brazilskih putovnica mogli su pristupiti na 170 odredišta bez prethodne vize u siječnju. Trenutno im je dostupno otprilike tek 70 odredišta.

Pad mobilnosti i moći putovnica za zemlje poput Indije i Rusije bili su manje dramatični, ali unatoč tome pokazatelji općeg pomaka. Ruski državljani koji su imali pristup do 119 odredišta prije izbijanja Covid-19  trenutno mogu putovati na manje od 50. Početkom godine vlasnici indijskih putovnica mogli su putovati na 61 odredište bez vize, ali zbog ograničenja povezanih s virusima, trenutno imaju pristup manje od 30.

Komentirajući utjecaj pandemije na globalnu mobilnost, dr. Christian H. Kaelin, predsjednik tvrtke Henley & Partners i izumitelj koncepta indeksa putovnica, kaže da nedavni događaji predstavljaju pomak koji definira doba.

„Za građane bogatih i demokratskih zemalja poput Kanade, Velike Britanije, SAD-a i zapadnoeuropskih država sloboda putovanja nešto je što se desetljećima podrazumijeva. Pandemija je to naglo promijenila, a sa značajnim gubitkom pristupa i privilegija došlo je do ponovne procjene. Dok se zemlje širom svijeta bore za upravljanje novom kategorijom rizika, došlo je do pomaka od slobode putovanja koja se smatra privilegijom državljana s nekad moćnim putovnicama, ka spoznaji da je to sada nužan luksuz za sve one koji ipak žele pristupiti prvoklasnom obrazovanju, poslovnim mogućnostima i kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti za sebe i svoje obitelji.”

Komentirajte prvi

New Report

Close