Gledanje filmova preko streaming platformi razara okoliš

Autor: Saša Paparella , 19. ožujak 2020. u 22:00
SHUTTERSTOCK

Svaki pojedinac prilikom gledanja streaming video sadržaja koristi cijelu mrežu uređaja.

Teško je zamisliti život bez Netflixa u doba kad je online streaming usluga postala najvažniji izvor zabave za milijune širom svijeta. Međutim, prilikom gledanja takvog programa koristi se ogromna količina električne energije.

Svaki pojedinac prilikom gledanja streaming video sadržaja koristi cijelu mrežu uređaja kao što su kablovi, ruteri, podatkovni centri itd., koji troše ogromne količine struje. A ta električna energija pritom stvara ugljični dioksid (CO2), koji može ostaviti razorni utjecaj na okoliš.

Služeći se službenim brojkama o gledanosti najboljih originalnih filmova i emisija Netflixa, portal SaveonEnergy izračunao je ugljični otisak utrošene struje, što je potom preračunato u milje koje pređu i količinu ugljičnog dioksida (CO2) koji bi pritom ispustili automobili, odnosno zrakoplovi.

Utvrđeno je da je energija koju je utrošilo onih 80 milijuna korisnika koji su pogledali triler Bird Box ekvivalent vožnje više od 146 milijuna milja, a emitira više od 66 milijuna kilograma CO2. Da bi to stavili u kontekst, izračunali su da je to ekvivalent 38.879 vožnji od Londona do Istanbula – i natrag.

Energija proizvedena od 73 milijuna gledanja filma Adama Sandlera Murder Mistery u prijevodu znači vožnju više od 104 milijuna milja, odnosno emitiranje više od 47 milijuna kilograma CO2.

Kako povratni let iz Londona do Los Angelesa stvara 1650 kilograma CO2 po osobi, to znači da pojedinac treba letjeti 28.610 puta iz Londona u Los Angeles i natrag za proizvodnju iste količine CO2 koju su potrošili Netflixovi korisnici filma Murder Mistery.

Energija akumulirana iz 64 milijuna gledanja treće sezone serije Stranger Thing usporediva je pak s vožnjom više od 420 milijuna milja i emitiranja preko 189 milijuna kilograma CO2. To je jednako vožnji od marokanskog Marakeša do Cape Towna u Južnoafričkoj Republici i natrag, pa tako 28.391 put.

Napokon, energija potrošena na 45 milijuna pregleda prve sezone serije Umbrella Academy ekvivalent je vožnji dugoj 364 milijuna milja, prilikom koje se emitira preko 164 milijuna kilograma CO2.

Preračunato, za proizvodnju iste količine CO2 generirane od strane onih koji su gledali Umbrella Academy pojedinac bi trebao letjeti 52.046 puta iz Londona do Pertha (Australija) i natrag, jer svaki taj let proizvede 3153 kilograma CO2 po osobi.

Komentirajte prvi

New Report

Close