Američki proizvođač automobila i južnokorejska tehnološka tvrtka grade zajedničku tvornicu baterija

Autor: Ana Blašković , 26. travanj 2023. u 07:00
General Motors razmatra još dvije dodatne tvornice za električna vozila /Shutterstock

GM želi povećati kapacitet proizvodnje na milijun komada godišnje do 2025.

Američki proizvođač automobila General Motors i južnokorejska tehnološka kompanija Samsung trebale bi uskoro objaviti planove o izgradnji zajedničke tvornice za proizvodnju baterija u Sjedinjenim Američkim Državama, objavio je Reuters pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.

U siječnju je ta agencija objavila da General Motors i južnokorejski LG Energy Solution neće nastaviti s izgradnjom četvrte tvornice za proizvodnju baterija u SAD-u, nakon što završe gradnju treće tvornice Ultium Cells, u koju zajednički ulažu 2,6 milijardi dolara.

Nekoliko tvornica
Očekuje se da će nova tvornica GM-a i Samsunga koštati više od Ultium Cellsa, a lokacija na kojoj će se graditi neće biti odmah objavljena. GM i Samsung nisu htjeli davati komentare o tome.

400

tisuća električnih vozila GM će godišnje proizvoditi do 2024.

“GM i LG Energy Solution složili su se oko izgradnje tri zajedničke tvornice baterija u SAD-u. Mi bismo također vjerojatno imali više od jedne zajedničke tvornice baterija s GM-om u SAD-u, kako bismo lakše zadovoljili GM-ovu potražnju za baterijama za električna vozila i ispunjavanje ciljeva elektrifikacije”, rekao je izvor iz Samsunga koji je odbio biti imenovan jer nije ovlašten razgovarati s medijima. Dodao je da te dvije kompanije razmatraju nekoliko zajedničkih tvornica baterija u Sjevernoj Americi.

General Motors je prošle godine najavio proizvodnju 400.000 električnih vozila u Sjevernoj Americi od 2022. godine do sredine 2024. te povećanje kapaciteta njihove proizvodnje na milijun komada godišnje u 2025. godini.

Izvori su rekli Reutersu da GM razmatra hoće li mu trebati još dvije dodatne tvornice za električna vozila kako bi zadovoljio buduću potražnju za električnim vozilima pritom koristeću prednost subvencija prema američkom Zakonu o smanjenju inflacije koji ima za cilj potaknuti domaću proizvodnju.

Američki predsjednik Joe Biden tijekom svog prošlogodišnjeg posjeta Samsungu u Južnoj Koreji pozvao je tamošnje tvrtke da “uđu u partnerstva” sa “članovima američkih sindikata” te je rekao da će zajednički pothvati “koji proizvode baterije za električna vozila biti ojačani kolektivnim pregovaranjem”.

Pad južnokorejskih dionica
Hyundai Motor Group i SK On, SK Innovation Co Ltd (096770.KS), planiraju osnovati zajedničku kompanija za proizvodnju baterija u američkoj saveznoj državi Georgiji, a investicija je ukupno vrijedna oko 4,86 milijardi dolara, rekle su dvije tvrtke u utorak.

Prošle su godine proizvođač automobila Stellantis NV i Samsung SDI rekli da će uložiti više od 2,5 milijardi dolara u izgradnju nove zajedničke tvornice baterija u gradu Kokomu u Indiani. Stellantis i LG Energy najavili su prošle godine ulaganje od 4,1 milijardu dolara u zajednički projekt tvornice baterija u Kanadi.

Reuters piše da je većina južnokorejskih dionica vezanih uz industriju baterija zabilježila pad cijene u utorak, pri čemu je Samsung SDI izgubio 3 posto, u usporedi s padom tržišta od 1,8 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close