Ako ne otvore 1.000 radnih mjesta čeka ih kazna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. lipanj 2018. u 12:22
Foto: Thinkstock

Glavni izvršni direktor GE-a John Flannery prošli je tjedan izvijestio francuskog ministra financija Brunu Le Mairea da je taj cilj “izvan dosega” zbog teških tržišnih uvjeta.

Francuska prijeti kažnjavanjem General Electrica (GE) u slučaju ako taj američki industrijski div ne kreira tisuću novih radnih mjesta u zemlji, za koje se obvezao da će ih otvoriti do kraja ove godine.

Francuska ministrica rada Muriel Penicaud izjavila je kako će se GE suočiti s kaznom od 50.000 eura za svako novo radno mjesto koje nije otvorio. Taj potez mogao bi biti test nastojanja predsjednika Emmanuela Macrona za jačanjem politika naklonjenih poslovnom sektoru.

Naime, akvizicijom odjela energetske opreme tvrtke Alstom 2014. godine, GE se obvezao da će do kraja ove godine stvoriti tisuću novih radnih mjesta. Međutim, do kraja travnja GE je stvorio samo 323 radna mjesta, priopćilo je prošlog tjedna francusko ministarstvo financija.

Glavni izvršni direktor GE-a John Flannery prošli je tjedan izvijestio francuskog ministra financija Brunu Le Mairea da je taj cilj "izvan dosega" zbog teških tržišnih uvjeta. Ministar je pozvao GE da "poduzme sve potrebne mjere, a u skladu sa svojim najboljim mogućnostima".

U nedjelju, ministrica Penicaud otišla je korak dalje u izjavi za televiziju BFM-a, kazavši da ugovor s Alstomom predviđa kaznu od 50 tisuća eura za svako radno mjesto koje nije stvoreno.

Glasnogovornik vlade Benjamin Griveaux kazao je za Reuters da se sankcijama mora dati primjer te da se kazna od 50.000 eura treba primijeniti do kraja godine, ako se GE ne bude pridržavao svojih obaveza.

Iako su uključeni iznosi razmjerno mali za tvrtku veličine General Electrica, a maksimalno možda ukupno dosežu 34 milijuna eura, potez je protivan nastojanjima vlade za liberalizacijom tržišta rada.

Macron, bivši investicijski bankar, obećao je Francusku učiniti privlačnijom stranim tvrtkama, potičući reforme koje bi poduzećima olakšale zapošljavanje i otpuštanje radnika.

GE je pristao otvoriti nova radna mjesta u sklopu akvizicije Alstomovog elektroenergetskog i mrežnog poslovanja, vrijedne 12,4 milijarde eura, koja je uključivala i poslovanje s plinskim turbinama.

Ubrzo nakon preuzimanja, GE je priopćio kako zbog pada cijena nafte i plina planira ukinuti 6,5 tisuća radnih mjesta u energetskom sektoru u Europi, dok je lanjskog prosinca objavio da bi se broj ukinutih radnih mjesta na globalnoj razini trebao povećati za dodatnih 12.000 

Komentirajte prvi

New Report

Close