Gazprom započeo isporuku plina Mađarskoj, Ukrajina strateški zaobiđena

Autor: Ana Blašković , 03. listopad 2021. u 22:00
Aleksej Miller, izvršni direktor ruskog plinskog velikana/ PD

Sporazum je izazvao razočaranje u Kijevu koji je najavio da će podnijeti prijavu EK radi ocjene usklađenosti ugovora s europskim energetskim zakonodavstvom.

Ruski plinski div Gazprom u petak je počeo isporučivati plin Mađarskoj putem plinovoda Balkanski tok, koji je nastavak Turskog toka, i plinovoda u jugoistočnoj Europi, i na taj način zaobišao Ukrajinu zbog čega se ta zemlja žali Europskoj komisiji.

Gazprom je objavio da je 27. potpisana dva ugovora za ukupnu količinu do 4,5 milijardi kubičnih metara plina godišnje na rok od 15 godina.

EK proučava ugovor

Dogovor dviju država izazvao je razočaranje u glavnom gradu Ukrajine. Kijev je najavio da će podnijeti prijavu Europskoj komisiji radi ocjene usklađenosti sporazuma s europskim energetskim zakonodavstvom.

Iz Bruxellesa je pak zasad stigla potvrda da Europska komisija proučava moguće posljedice novog dugoročnog ugovora o isporukama plina između Mađarske i Gazproma.

Prošle godine ruska tvrtka, inače produžena ruka politike Kremlja, isporučila je Mađarskoj 8,6 milijardi kubičnih metara plina što je druga najveća količina u posljednjih 12 godina.

8,6

milijardi kubičnih metara plina isporučio je lani Gazprom Mađarskoj

Ukrajinski GTS u priopćenju je naveo da je Ukrajina ostala bez mogućnosti uvoza prirodnog plina iz Mađarske putem “virtualnog reversa” zahvaljujući prestanku tranzita ruskog prirodnog plina preko svog teritorija na mađarsku stranu.

Iz te kompanije potvrdili su da je tranzit plina prema Mađarskoj preko plinovoda u Ukrajini prekinut u sedam sati ujutro u petak. “Zahtjevi za tranzit plina nisu zaprimljeni, unatoč činjenici da je kapacitet iz Ukrajine za izlaz u Mađarsku ugovoren za cijelu plinsku godinu, od 1. listopada 2021. do 30. rujna 2022. godine, u količini od 24,6 milijuna kubičnih metara dnevno,” ističu iz GTS-a.

Plinska odmjeravanja uoči početka zime podgrijavaju nervozu u energetski ovisnoj Europi. Ranije je čelnik ukrajinskog GTS-a Sergej Makogon medijima izjavio da se Kijev boji značajnog smanjenja ili potpunog zaustavljanja tranzita plina kroz Ukrajinu s obzirom na dugoročni sporazum Mađarske i Gazproma.

Mađarska odbacuje kritike upućene na njezin račun. “U srednjoj Europi opskrba energijom pitanje je nacionalne sigurnosti”, rekao je prošlog tjedna mađarski ministar vanjske i trgovačke trgovine Péter Szijjártó na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

Suvereno pravo

“Za nas srednjoeuropljane ruski plin je glavna opcija, koja nam daje mogućnost da ga ne kupujemo s opskrbom na velike udaljenosti. Mađarska je potpisala ugovor na 15 godina i odbacuje sve pokušaje zadiranja u njezin suverenitet”, naglasio je Szijjártó.

Dodao je da Mađarska “ima suvereno pravo potpisati ugovore o opskrbi energentima sa bilo kojom zemljom pod uvjetima koji joj odgovaraju”.

“Stoga su napadi na Mađarsku zbog osiguravanja topline domova njenih građana, a također i osiguranja funkcioniranja njene industrije, neprihvatljivi. Mađarska to također vidi kao zadiranje u bilateralne odnose”, rekao je mađarski ministar pozvavši Europsku komisiju da “shvati da je Mađarska, budući da nema nalazišta plina, prisiljena kupiti ga”. “Transportne putove određuju oni koji opskrbljuju plinom, a ne oni koji taj plin kupuju”, poručio je.

Komentirajte prvi

New Report

Close