Gazprom upozorio na mogućnost obustave gradnje Sjevernog toka 2

Autor: Poslovni dnevnik , 21. siječanj 2021. u 22:00
SAD je uveo sankcije tvrtki KVT-RUS, vlasniku broda za polaganje cijevi Fortuna/Reuters

Švicarski osiguravatelj Zurich Insurance ukinuo je osiguranje za Sjeverni tok 2 koje je također uključeno u američke sankcije sudionicima toga projekta.

Nakon što je SAD u utorak uveo sankcije tvrtki KVT-RUS, vlasniku ruskog broda za polaganje cijevi Fortuna za koji se očekivalo da će dovršiti izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2, a nekoliko zapadnih tvrtki navodno je prekinulo veze s projektom zbog straha od sankcija, dovršetak projekta postaje sve neizvjesniji.

Čak je i ruski državni plinski koncern Gazprom upozorio investitore da bi projekt mogao biti u potpunosti obustavljen zbog izvanrednih okolnosti, uključujući „politički pritisak“.

„Bude li dovršen, Sjeverni tok 2 dao bi Rusiji sredstva za potpuno zaobilaženje Ukrajine, lišavajući tu zemlju vitalnih prihoda i otvarajući je daljnjim ruskim agresivnim akcijama, istovremeno pružajući sredstva za uporabu prirodnih resursa kao alata političkog pritiska i zlonamjernog utjecaja protiv zapadne Europe. SAD se ne boji pozvati na odgovornost one koji i dalje pomažu i podržavaju to sredstvo ruske prisile“, kaže se u izjavi State Departmenta.

U međuvremenu, njemački inženjerska i građevinska tvrtka Bilfinger obavijestila je SAD i projektnu kompaniju Nord Stream koja stoji iza plinovoda da će napustiti projekt, postajući prva njemačka tvrtka koja se povukla iz Sjevernog toka 2, izvijestio je njemački tabloid Bild pozivajući se na pisma Bilfingera koja su mu bila dostupna.

Bilfinger je ranije ugovorio isporuku sigurnosne i kontrolne opreme za cijevni vod vrijedne 18 milijuna dolara, navodi Bild. Švicarski osiguravatelj Zurich Insurance ukinuo je osiguranje za Sjeverni tok 2 koje je također uključeno u američke sankcije sudionicima toga projekta, izjavio je glasnogovornik Thomas Bär za rusku novinsku agenciju TASS.

Radovi na izgradnji plinovoda obustavljeni su 2019., ali su prošli mjesec nastavljeni.

Komentirajte prvi

New Report

Close