Gazprom slavodobitno objavio: Sjeverni tok 2 je dovršen

Autor: Poslovni dnevnik , 13. rujan 2021. u 12:10
Foto: REUTERS

Izgradnja je trebala završiti 2019., ali je odgođena zbog protivljenja SAD-a, koji plinovod smatra ruskim geopolitičkim projektom.

Izgradnja plinovoda Sjeverni tok 2 u potpunosti je završena u petak ujutro, priopćio je ruski plinski div Gazprom. Predsjednik izvršnog odbora Gazproma Aleksej Miller objavio je vijest na jutarnjem sastanku, izvijestila je ruska novinska agencija TASS.

Očekuje se da će ruska energetska kompanija novim plinovodom početi isporučivati ​​plin Njemačkoj u listopadu.

Izgradnja je trebala završiti 2019., ali je odgođena zbog protivljenja SAD-a, koji plinovod smatra ruskim geopolitičkim projektom. Washington je nekim kompanijama uključenim u projekt uveo sankcije.

Američka vlada kritizirala je gradnju plinovoda, tvrdeći da će Europa zbog njega postati pretjerano ovisna o Rusiji u opskrbi energijom, što je dovelo do napetosti posebno s Njemačkom.

U srpnju su Washington i Berlin ipak objavili sporazum u kojem su obećali da će poduzeti mjere u slučaju da Rusija pokuša koristiti energiju kao geopolitičke oružje odnosno ako poduzme dodatne agresivne poteze protiv Ukrajine. Sjeverni tok 2 isporučivat će u Njemačku ​​55 milijardi prostornih metara ruskog plina godišnje.

Podsjetimo, Gazprom je u kolovozu najavio da bi do kraja godine plinovodom Sjeverni tok 2 u Europu trebao isporučiti 5,6 milijardi prostornih metara prirodnog plina.

Europsko tržište plina željno očekuje prve pošiljke ruskog plina kroz Sjeverni tok 2, ističe Reuters, navodeći podatak europskog statističkog ureda da je prošle godine u Europskoj uniji potrošeno 394 milijardi prostornih metara plina.

Cijene plina u Europi izrazito povišene zbog slabe ponude ukapljenog prirodnog plina, rekordno niskih zaliha za ovo doba godine i nepromijenjene ruske ponude na dražbama.

Komentirajte prvi

New Report

Close