Gates okupio milijardere za financiranje zelenih projekata

Autor: Tomislav Pili , 01. prosinac 2015. u 14:46
Bill Gates, osnivač Microsofta/REUTERS

Cilj je ove inicijative uložiti nekoliko milijardi dolara u pet godina u komercijalizaciju niskougljičnih tehnologija.

Najbogatiji čovjek na svijetu Bill Gates okupio je niz milijardera koji će uložiti svoj novac u projekte koji bi trebali sniziti emisije ugljičnog dioksida.

Ova inicijativa predstavljena je u ponedjeljak nakon početka klimatske konferencije koja se održava u Parizu. Iako iznos sredstava koji će biti na raspolaganju za financiranje projekata nije objavljen, procjenjuje se da se radi o nekoliko milijardi dolara. Time je postala najveća privatna inicijativa u području zaštite okoliša ikada. U svoju "ekološku alijansu" Gates je okupio birana imena. Pridružio mu se osnivač Facebooka, Mark Zuckerberg te utemeljitelji dva internetska trgovca, Jack Ma iz Alibabe te Jeff Bezos iz Amazona.

Tu je i indijski milijarder Mukesh Ambani te prvi čovjek Virgina, sir Richard Branson. Inicijativa se nadovezuje na najavu danu uoči pariškog sastanka da će 20 država u projekte niskougljične ekonomije uložiti 10 milijardi dolara. Brian Deese, stariji savjetnik američkog predsjednika Baracka Obame, pojasnio je kako će u sljedećih pet godina 20 država tako udvostručiti ulaganja u energetska istraživanja i razvoj. Gatesova inicijativa u tom će pogledu poslužiti kao dodatni podstrek istraživanjima.

Naime, ta skupina milijardera želi pomoći u komercijalizaciji niskougljičnih tehnologija što bi trebalo "premostiti gotovo neprelaznu dolinu smrti" između obećavajućih koncepata i upotrebljivih proizvoda. Osnivač Microsofta izjavio je kako su mnoge vitalne inovacije, uključujući i internet, nastale zahvaljujući početnim istraživanjima financiranima vladinim novcem. "Trebamo temeljna istraživanja, ali ih trebamo upariti s ljudima koji su voljni financirati visokorizične energetske kompanije. Ta će formula ubrzati inovacije na istraživačkoj razini, ubrzat će preuzimanje rizika", dodao je Gates. Podsjetimo, Bill Gates je početkom godine izjavio kako će svoja osobna ulaganja u zelene energetske projekte udvostručiti do 2020. na dvije milijarde dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close