Galp otkrio novo nalazište nafte, možda sadrži deset milijardi barela

Autor: Poslovni dnevnik , 23. travanj 2024. u 08:07
Foto: SHUTTERSTOCK

Polje Mopane nalazi se uz obalu Namibije, u bazenu Orange gdje su britanski Shell i francuski TotalEnergies već otkrili nekoliko nalazišta nafte i plina.

Portugalska naftna kompanija Galp Energia objavila je da je završila prvu fazu istraživanja u polju Mopane uz obalu Namibije, procijenivši da možda sadrži deset milijardi barela nafte.

Testiranje u bušotinama Mopane-1X i Mopane-2X u siječnju i u ožujku otkrila su “značajnu akumulaciju lake nafte (s niskim udjelom sumpora – op. ur.) u rezervoarima pijeska visoke kvalitete”, izvijestio je Galp, a prenosi Reuters.

Polje Mopane nalazi se uz obalu Namibije, u bazenu Orange gdje su britanski Shell i francuski TotalEnergies već otkrili nekoliko nalazišta nafte i plina. ‘Izlaz’ nafte u testu doseže gornju granicu od 14 tisuća barela dnevno, potencijalno pozicionirajući Mopane kao važno komercijalno otkriće, naglasila je portugalska kompanija.

Galp je vlasnik 80-postotnog udjela u dozvoli za istraživanje nafte u bazenu Orange koja pokriva područje od gotovo 10 tisuća četvornih kilometara. Namibija bi mogla postati novi izvor prihoda za Galp, koji je do sada uložio velike iznose u vađenje nafte u teritorijalnim vodama Brazila, a sudjeluje i u projektu vađenja plina u mozambičkom bazenu Rovuma.

Kompanija je signalizirala da bi mogla potražiti partnere za projekte u Namibiji budući da bi mogli poprimiti velike razmjere.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici mogli bi pozvati Namibiju da im se pridruži, s obzirom na naznake da bi do idućeg desetljeća mogla zauzeti četvrto mjesto na ljestvici afričkih proizvođača, rekao je za Reuters jedan afrički naftni dužnosnik.

“Procjenjuje se da samo kompleks Mopane sadrži deset milijardi barela ekvivalenta nafte ili čak i više, i to prije izrade istražnih i testnih bušotina”, objavio je Galp. 

Komentirajte prvi

New Report

Close