Funta čeka drugi referendum o brexitu

Autor: Tomislav Pili , 16. siječanj 2019. u 21:59
Najsnažnija u sedam mjeseci/Reuters

Nakon odbijanja sporazuma u parlamentu britanska valuta odlično se drži.

Suprotno svim očekivanjima, tečaj britanske funte odlično se drži nakon uvjerljivog odbijanja plana izlaska iz Europske unije u parlamentu.

Nakon što je 432 zastupnika u utorak glasovalo protiv sporazuma koji su dogovorili London i Bruxelles, tečaj funte odmah je potonuo za jedan posto. Međutim, ubrzo se počeo uspinjati te je nadoknadio sve gubitke.

Štoviše, u srijedu je euro čak oslabio prema funti za 0,3 posto te se našao na najnižoj razini u sedam tjedana od 88,44 penija. Analitičari tumače kako je povijesnim porazom premijerke Therese May postalo izvjesno da će Velika Britanija morati potražiti druge opcije kada je u pitanju napuštanje EU.

"Rizik izlaska bez dogovora je blago porastao, ali protuteža je činjenica da je lider laburista Jeremy Corbyn zatražio glasovanje o povjerenju vladi što je povećalo šanse za raspisivanje drugog referenduma", kaže za CNBC Adam Cole, glavni valutni analitičar u RBC-u.

"Ako se izglasano povjerenje vladi kao što se očekuje, to će eliminirati mogućnost prijevremenih izbora i u središte zanimanja staviti drugi referendum", dodao je Cole.

Drugi referendum, na kojem bi prema anketama pobijedili zagovornici ostanka u EU, jedna je od opcija za Stefana Kreuzkampa, investicijskog direktora u DWS-u. "Sve je i dalje moguće: novi izbori, produženje roka za članak 50 te drugi referendum", ističe Kreuzkamp.

Komentirajte prvi

New Report

Close