Francuzi grade prvu britansku nuklearku nakon 1995. godine

Autor: Tomislav Oharek , 21. listopad 2013. u 22:00
Nova nuklearka trebala bi početi proizvoditi struju nakon 2013. godine/REUTERS

Gradnja nuklearne elektrane Hinkley Point trajat će deset godina, stajat će 16 milijardi funti, a zahvaljujući njoj otvorit će se oko 25.0000 novih radnih mjesta.

Électricité de France gradit će prvu nuklearnu elektranu u Velikoj Britaniji od 1995. godine nakon što je britanska vlada pristala jamčiti za otkupne cijene struje iz reaktora francuske kompanije.

EdF je s partnerima Arevom, i dvije kineske kompanije koje proizvode opremu za nuklearke pristao na gradnju elektrane Hinkley Point, nakon što je London ponudio otkupnu cijenu struje gotovo dvostruko veću od aktualne na tržištu. Gradnja nuklearke stajat će 16 milijardi funti (144 mlrd. kuna) i trebala bi biti dovršena kroz deset godina."Ovaj dogovor znači da smo privukli investiciju od 16 milijardi funti koja će otvoriti 25.0000 radnih mjesta", poručio je jučer britanski premijer David Cameron.

Ovaj dogovor je kruna jednogodišnjih pregovora Londona s francuskom kompanijom i kamen temeljac za realizaciju napora Davida Camerona da privuče 110 milijardi funti vrijedna ulaganja u zastarjelu britansku energetsku mrežu do kraja desetljeća, piše Bloomberg. A koliko su te investicije prijeko potrebne pokazuje i upozorenje regulatora da Velikoj Britaniji prijete redukcije i prekidi opskrbe strujom ako se ne ubrza zamjena dotrajalih termoelektrana na ugljen.

Naime i EdF je u igri za gradnju još jedne nuklearke u Velikoj Britaniji, u Suffolku, a ukoliko se taj posao dogovori cijena megavatsata iz EdF-ovih nuklearku pala bi na 89,5 funti. Trenutno je s Londonom ugovorena otkupna cijena od 92,5 funti za megavatsat, dok je prosječna cijena megavatsata na britanskom tržištu lani bila malo iznad 49 funti. Inače EdF će u ovom projektu imati izmežu 45 i 50 posto udjela, dok će proizvođač rekatora Areva imati udjel od 10 posto. China General Nuclear Power i China National Nuclear imat će između 30 i 40 posto udjela u novoj britanskoj nuklearki, dok se traže ulagači za još do 15 posto udjela. 

Skupa struja

Oporba i potrošači bijesne
Otkupna cijena na koju je pristao London zasigurno će izazvati kontroverze u Velikoj Britaniji gdje su i ranije oporbeni laburisti, ali i potrošači bijesnili zbog visokih računa za struju.

Nuklearke najbolje rješenje
Koliko god se ugovorena otkupna cijena čini visokom, ona je je mnogo manja od 155 funti za megavatsat koliko V. Britanija trenutno plaća za struju proizvedenu pučinskim vjetroelektranama. Zato se gradnja nuklearki trenutno čini kao najbolje rješenje za smanjenje računa uz dosezanje zacrtane redukcije stakleničkih plinova za 34 posto do 2020.

Komentirajte prvi

New Report

Close