Francusko-japanskom konzorciju uređenje Vinče

Autor: Poslovni dnevnik , 22. kolovoz 2017. u 21:59
S konzorcijem će Beograd ugovoriti koncesiju na najmanje 20 godina/Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Beogradsko odlagalište, staro 40 godina, prostire se na 68 hektara i dnevno prima čak 2700 tona otpada.

Ministar za zaštitu životne sredine Srbije Goran Trivan izjavio je kako očekuje da ugovor s francusko-japanskim konzorcijem Suez-Itochu, koji je jedini dostavio obvezujuću ponudu za javno-privatno partnerstvo za uređenje beogradskog odlagališta otpada Vinča, bude potpisan do kraja ove godine.

"Kada ugovor bude potpisan realizacija projekta za obradu i odlaganje komunalnog otpada mogla bi krenuti krajem sljedeće godine", rekao je ministar Trivan agenciji Beta. On očekuje da će biti ugovorena koncesija na najmanje 20 godina, kako bi se odlagalište staro 40 godina, koja se prostire na 68 hektara i dnevno prima 2700 tona otpada uredila na najsuvremeniji i po životnu sredinu najsigurniji način.  "Resurs koji predstavlja otpad sačuvat ćemo u svojim rukama, jer će ga grad i dalje prikupljati", rekao je Trivan, ali je naveo da je još rano govoriti o drugim detaljima koji će tek biti precizirani ugovorom s francusko-japanskim konzorcijem.

 Projekt procijenjen na 300 milijuna eura trebao bi uz ostalo omogućiti zatvaranje postojećeg odlagališta, iskorištavanja deponijskog plina za proizvodnju energije, obradu procesnih voda, izgradnju postrojenja za obradu komunalnog otpada i proizvodnju toplotne i električne energije, te izgradnju postrojenja za reciklažu građevinskog otpada. "Neće se spaljivati sav otpad, već samo ono što se neće moći reciklirati, a okoliš ćemo zaštititi po svjetskim standardima. Oko tehnologije nema dvojbe, i u mjeri u kojoj postoji rizik, na primjer u Njemačkoj, u toj mjeri će postojati i u Beogradu, odnosno neće ga biti", rekao je Trivan.

Prema njegovim riječima, Beograđanima koji će imati obvezu da razvrstavaju otpad po stanovima i kućama, kako bi se olakšala reciklaža, cijena usluge zbrinjavanja smeća bit će povećana kada projekt javno-privatnog partnerstva dosegne puni kapacitet. "Povećanje cijene usluge bit će postupno i bit će u mjeri koja je prihvatljiva za građene", naveo je Trivan. Ministar zaštite životne sredine ocijenio je da je posao oko javno-privatnog partnerstva za uređenje deponije Vinča odlično urađen, a primjer Beograda poslužit će, kakao je rekao, kao model i za druge lokalne vlasti u zemlji.

Komentirajte prvi

New Report

Close