Francuski ‘pojas hrđe’ postaje bojište predsjedničkih kandidata

Autor: Tomislav Pili , 26. srpanj 2021. u 22:00
Emmanuel Macron (lijevo) i Xavier Bertrand (krajnje desno)/Reuters

Predsjednik Macron i njegov protukandidat Xavier Bertrand natječu se tko će više učiniti u obnovi industrije.

Francuski “pojas hrđe” na sjeveru zemlje i njegov ekonomski oporavak postaje jedno od glavnih tema predstojećih predsjedničkih izbora s obzirom da je regija zanimljiva svim glavnim kandidatima.

Kako piše Financial Times, prošlog mjeseca predsjednik Emmanuel Macron na sva je zvona oglasio izgradnju nove tvornice baterija za električne automobile u nekadašnjoj rudarskoj regiji Hauts-de-France.

No, Macron time nije postigao veliki uspjeh jer je istu vijest objavio tri dana ranije čelnik te regije i predsjednički kandidat Xavier Bertrand.

Središnje mjesto kampanje

U nedavnom govoru koji su tamošnji analitičari ocijenili kao prvim predizbornim istupom u borbi za drugi mandat Macron je naglasio potrebu “reindustrijalizacije” i dodao kako se nada da će tvornica baterija u Hauts-de-Franceu označiti početak “značajnih investicija u transformaciju automobilske industrije”.

Na to se osvrnuo i Bertrand, nekadašnji ministar zdravstva koji dolazi s desnog centra, kazavši da je pravo pitanje što je ustvari učinjeno do sada. U manje od godinu dana do predsjedničkih izbora, interes političara za Hauts-de-France pokazuje kako je pitanje obnove industrije zauzelo središnje mjesto u kampanji.

Regija ima najvišu stopu nezaposlenosti u Francuskoj od 9,4 posto. Iako je biračko tijelo u prošlosti naginjalo lijevim političkim opcijama, Hauts-de-France sada je jedna od utvrda krajnje desnog Nacionalnog okupljanja (Rassemblement National-RN) kojeg vodi Marine Le Pen. Inače, ispitivanja javnog mnijenja sugeriraju da bi na proljetnim izborima Le Pen mogla ući u drugi krug.

Hauts-de-France logičan je izbor za tvornicu baterija. Francuska automobilska industrija snažno je ulagala na sjeveru zemlje od kraja 60-ih godina, što je djelomično ublažilo gašenje rudnika i čeličana. Međutim, ni to nije dalo izraženije popravilo ukupnu situaciju.

Zbog globalizacije dio proizvodnje sa sjevera Francuske premješten je u zemlje u razvoju s jeftinijom radnom snagom. Prema podacima pariške konzultantske tvrtke Trendeo, regija koja okružuje Lille imala je drugi najviši broj neto zatvaranja tvornica u posljednjih 12 godina među francuskim regijama.

Između 2006. i 2016. industrijski sektor u toj je regiji izgubio četvrtinu radne snage što je najveći pad zabilježen u Francuskoj bez prekomorskih teritorija, pokazuju podaci statističkog zavoda Insee.

Blagi optimizam

Blagi optimizam budi podatak da je gašenje tvornica na sjeveru usporilo u posljednje tri godine. K tome, Hauts-de-France od 2014. jedna je od vodećih destinacija za izravna strana ulaganja te stvara najviši broj radnih mjesta po stanovniku, prema podacima vladine agencije Business France.

No, politički analitičari smatraju da sjever dobiva sve veću pažnju francuske politike i poslovnog svijeta zbog uspona desnice i prosvjednika iz skupine “žutih prsluka”. S obzirom da je na čelu visoko centralizirane administracije, Macron je u blagoj prednosti zbog ubrizgavanja kapitala u industrijske projekte, ocjenjuje Elie Cohen, stariji ekonomist Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja.

Macronovi potezi u smjeru povratka proizvodnje u Francusku dobili su dodatni zamah pojavom pandemije koja je donijela logističke i opskrbne probleme. Međutim, na te su se poteze naslanjali programi financiranja i stručnog osposobljavanja radnika koje je osmislila regionalna vlada koju predvodi Xavier Bertrand. No, ekonomisti smatraju kako bi Francuska trebala promisliti o učincima svog centraliziranog modela ekonomskog odlučivanja.

Naime, politika financiranja razvoja velikih kompanija nije donijela značajniji rast malim poduzetnicima, kaže Daniela Ordonez, ekonomistica Oxford Economicsa. “Ako nastavite stvarati loše poslove, čak i ako to snižava nezaposlenost, imat ćete još više ‘žutih prsluka”, ocjenjuje Patrick Artus, glavni ekonomist Natixisa.

Komentirajte prvi

New Report

Close