Francuski parlament dao zeleno svjetlo za gradnju novih nuklearnih reaktora

Autor: Ana Blašković , 22. ožujak 2023. u 22:00
Francuski predsjednik Emmanuel Macron /Reuters

Čak 75 posto struje zemlja proizvede iz nuklearnih izvora, gradit će još šest postrojenja.

Dok se protesti oko mirovinske reforme ne smiruju od prošlog tjedna, francuske vlasti fokus javnosti žele okrenuti od te kontroverzne teme od koje, međutim, ne odustaju.

Francuski parlament većinom glasova podržao je vladin plan nuklearnih ulaganja, samo dan nakon što je kabinet premijerke Elisabeth Borne jedva preživio glasanje o povjerenju. Za plan koji se temelji na planu gradnje šest novih nuklearnih reaktora glasala su 402 zastupnika, dok je njih 130 bilo protiv, prenosi Reuters.

Francuska 75 posto električne energije proizvede iz nuklearnih elektrana, podaci su Svjetske nuklearne asocijacije. Upravo zahvaljujući vlastitoj proizvodnji, energetski udar u Francuskoj proteklih mjeseci bio je ograničen zbog čega je inflacija ostala ispod prosjeka EU, 7,3 posto.

Novi set reformi
“Nakon Senata prošlog mjeseca, donji dom je večeras velikom većinom glasao za nuklearni plan…rezultat zajedničkog rada u borbi protiv klimatskih promjena i jamčenju našeg energetskog suvereniteta”, napisala je na Twitteru premijerka Elisabeth Borne.

Njezina vlada preživjela je glasanje o povjerenju samo dva dana ranije. U ponedjeljak je 278 zastupnika podržalo oporbeni zahtjev za izglasavanje nepovjerenja, tek devet manje glasova od 287 potrebnih za rušenje vlade. Otkad je prošlog tjedna vlada posegnula za ustavnim člankom 49.3 koji omogućuje prihvaćanje propisa bez glasanja u skupštini, francuski predsjednik Emmanuel Macron nije se javno očitovao.

Izvori bliski Elizejskoj palači naglašavaju da Macron želi ponovno preuzeti inicijativu s novim setom reformi u narednim tjednima. U intervjuu u srijedu Macron je rekao da vlada na čelu s Borne ima njegovu punu potporu te da je nužno mirovinsku reformu primijeniti do ove kraja godine.

Za razliku od mirovinske reforme, nuklearna energija stvar je šireg društvenog konsenzusa o čijoj budućnosti se slažu Macronova centristička stranka, konzervativna Republikanska stranka te krajnja desnica Nacionalno okupljanje pod vodstvom Marine Le Pen.

“Naš cilj je učiniti Francusku državom koja ne stvara emisije ugljika i suverenom državom”, na Twitteru je napisala ministrica energije Agnès Pannier-Runacher dodajući da je to prvi temelj za “ogromni projekt ponovnog pokretanja naše nuklearne industrije”.

Reuters prenosi da u procesu izgradnje novih nuklearnih elektrana administrativne procedure ne bi trebale usporavati produljenje vijeka postojećih ni izgradnju novih. “S tim projektom pokrećemo najveću znanstvenu, industrijsku i humanističku avanturu koja je našoj zemlji poznata još od sedamdesetih”, rekla je Pannier-Runacher.

Zaokret za 180 stupnjeva
Macron planira započeti izgradnju prvog nuklearnog reaktora sljedeće generacije EPR2 prije kraja svog drugog petogodišnjeg mandata u svibnju 2027. Plan je vrijedan 52 milijarde eura koliko se procjenjuje da će stajati izgradnja šest novih reaktora.

Plan dolazi nakon što je Francuska bila suočena s višemjesečnim zastojima u postojećih 56 reaktora radi čega je proizvodnja nuklearne energije pala na najnižu razinu u 30 godina. Prva generacija EPR-a koja se gradi u Flamanvilleu, u zapadnoj Francuskoj, godinama kasni, a potrošene su milijarde eura više od plana.

Macron se ranije čvrsto zalagao i obećavao da će zatvoriti desetak od 56 EDF-ovih reaktora do 2035., prošla godina donijela je zaokret za 180 stupnjeva. Francuski predsjednik promijenio je mišljenje nakon ruske invazije na Ukrajinu zbog koje je izbila energetska kriza, a cijene električne energije snažno porasle u cijeloj Europskoj uniji.

Komentirajte prvi

New Report

Close