Francuski Accor otvara 1200 hotela u pet godina

Autor: Poslovni dnevnik , 27. lipanj 2023. u 22:00
Francuska hotelska kompanija Accor prisutna je u Dubrovniku, Splitu i Zagrebu/Reuters

Više cijene usluga i oporavak potražnje za putovanjima nakon pandemije vjetar su u leđa hotelijerstvu.

Francuski lanac hotela Accor objavio je u utorak da u idućih pet godina namjerava otvoriti više od 1200 hotela i istaknuo da očekuje dobre rezultate ovog ljeta, unatoč visokoj inflaciji.

Grupa trenutno ima 5400 hotela u 110 zemalja širom svijeta, uključujući Hrvatsku. Lani je otvorila 299 novih hotela, što odgovara neto organskom rastu kroz 12-mjesečno razdoblje od 3,2 posto, pokazuje poslovno izvješće, prenosi Reuters.

Više cijene usluga i oporavak potražnje za putovanjima nakon pandemije vjetar su u leđa hotelijerstvu, koje bilježi dobre rezultate unatoč strahu od recesije i oslabljenoj kupovnoj moći građana u razdoblju visoke inflacije.

Accor je u travnju poboljšao poslovne izglede, predviđajući da će mu prihod po sobi (RevPAR) u 2023. godini porasti u rasponu od 15 do 20 posto zahvaljujući reorganizaciji. Do sada očekivali su da će porasti pet do devet posto, kada se isključe novootvoreni hoteli.

Tvrtka u ovoj godini očekuje dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) u visini 920 do 960 milijuna eura. U 2022. iznosila je 675 milijuna eura. Glavni izvršni direktor Sébastien Bazin očekivani rast pripisuje “potvrdi vrlo velike međunarodne potražnje u različitim zemljama, ljetu koje će biti dobro, sudeći po popunjenosti temeljem trenutno potvrđenih rezervacija”.

Povećanje potražnje u gotovo svim segmentima i zemljopisnim područjima u grupaciji tumače “željom za putovanjem, rastom srednje klase, posebno u Aziji, i apetit mlađih generacija za iskustvima”, prenosi Reuters.

Potražnja raste u gotovo svim segmentima grupe i zemljopisnim područjima, dodao je Bazin. Grupa čijim se dionicama trguje na francuskoj burzi cilja od ove do 2027. godine povećati EBITDA-u za devet do 12 posto godišnje.

Dioničarima u tom razdoblju planiraju isplatiti oko tri milijarde eura putem dividendi i otkupa dionica. Accorovi konkurenti, poput španjolske Melia Hotels i švedskih Scandica i Pandoxa također planiraju povećanje broja hotela.

Komentirajte prvi

New Report

Close