Francuske vinare udara američki malj od milijardu eura

Autor: Poslovni dnevnik , 03. siječanj 2021. u 22:00
Američka vlada zaoštrava dugogodišnji spor s Bruxellesom oko subvencija proizvođačima zrakoplova/Reuters

Američka vlada na izmaku 2020. je najavila da će povećati carine na određene proizvode iz Europske unije, uključujući vina i konjak i druga žestoka pića iz Francuske.

Američka odluka o uvođenju dodatnih carina na francuska vina i konjak, povrh onih već nametnutih u listopadu 2019. godine, stajat će francuski sektor vina i žestokih pića preko milijardu eura, poručili su izvoznici.

Američka vlada na izmaku 2020. je najavila da će povećati carine na određene proizvode iz Europske unije, uključujući vina i konjak i druga žestoka pića iz Francuske, zaoštravajući dugogodišnji spor s Bruxellesom oko subvencija proizvođačima zrakoplova, podsjeća Reuters.

SAD je u listopadu 2019. uveo 25-postotne carine na uvoz niza prehrambenih proizvoda iz Europske unije, uključujući i francuska vina, što je sektor vina i alkoholnih pića u proteklih više od godinu dana ukupno stajalo 600 milijuna eura, poručili su iz francuskog udruženja izvoznika vina.

„Ukupan efekt carina (nametnutih u listopadu 2019. i ovih najnovijih) u sektoru vina i žestica u cjelini premašit će milijardu eura”, rekao je Reutersu Cesar Giron, predsjednik udruženja izvoznika vina i žestokih pića (FEVS).

„To je pravi udarac maljem u sporu koja s nama nema nikakve veze”, dodao je. Upozorio je i da će nove carine imati značajan utjecaj na prodaju konjaka u SAD-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close