Francuska želi podršku G20 za zapljenu ruskih milijardi

Autor: Poslovni dnevnik , 29. veljača 2024. u 22:00
Francuski ministar financija Bruno Le Maire ne smatra da međunarodni zakoni nude uporište za zapljenu ruske imovine/Shutterstock

Uz SAD, Japan i Kanadu, skupina G20 obuhvaća i Brazil, Rusiju i Kinu.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire javno je u srijedu osporio tvrdnju američke kolegice Janet Yellen da međunarodni zakoni nude uporište za zapljenu zamrznute ruske imovine, ustrajući na podršci skupine G20 koja obuhvaća i Kinu i Rusiju.

Američka ministrica financija Janet Yellen rekla je u utorak uoči sastanka ministara financija i guvernera članica skupine G20 da u potpunosti podržava “važan prvi korak” EU-a i usmjeravanje prihoda od zamrznute imovine u obnovu Ukrajine, ali da na tome ne bi trebalo stati.

“Iako bismo trebali povlačiti poteze zajedno i promišljeno, smatram da se sa snažnim međunarodnopravnim, ekonomskim i moralnim argumentima može reći da na tome ne bi trebalo stati”, izjavila je Yellen.

Ti argumenti govore u prilog monetizaciji ruske imovine, bilo zapljenom bilo upotrebom u ulozi kolaterala za zaduživanje, rekla je američka ministrica, zaključivši da taj potez opravdava “teorija o protumjerama”.

Francuski ministar ne slaže s američkom kolegicom. “Smatramo da ta pravna osnova nije dovoljna”, izjavio je Le Maire dodavši da je potreban je široki međunarodni konsenzus. “Tu pravnu osnovu trebale bi prihvatiti ne samo europske zemlje i zemlje G7, već sve države članice svjetske zajednice. Mislim pritom na sve članice G20. Ne bismo trebali sijati nove podjele među članicama G20”, naglasio je francuski dužnosnik.

Uz SAD, Japan i Kanadu, skupina G20 obuhvaća i Brazil, Rusiju i Kinu, podsjeća Reuters. EU je već napravio značajan korak planom o zapljeni prihoda od zamrznute imovine, rekao je Le Maire, a njegovo mišljenje dijeli i njemački ministar financija Christian Lindner.

Komentirajte prvi

New Report

Close