Francuska vlada traži od Airbusa očuvanje što više radnih mjesta

Autor: Poslovni dnevnik , 26. srpanj 2020. u 22:00
Ministrica gospodarstva Agnes Pannier-Runacher naglašava da kompanija treba koristiti državni paket pomoći/REUTERS

Airbus planira ukinuti do 15.000 radnih mjesta zbog pada potražnje uslijed krize zbog koronavirusa.

Francuska ministrica gospodarstva Agnes Pannier-Runacher pozvala je proizvođača zrakoplova Airbus da zaštiti što je moguće više radnih mjesta, stavljajući kompaniju pod pritisak u nastojanju da se izbjegne prisilno smanjivanje broja radnih mjesta.

Naglasila je da Airbus treba koristiti 15 milijardi eura vrijedan francuski paket državne potpore namijenjen zaštiti radnih mjesta u zrakoplovnoj industriji.

Pozivam Airbus i kompanije s velikim narudžbama da ispune svoju odgovornost, naime da unutar svojih tvrtki nastoje pronaći što više mogućih rješenja i mehanizama” (za spas radnih mjesta), kazala je Pannier-Runacher.

Airbus planira ukinuti do 15.000 radnih mjesta zbog pada potražnje uslijed krize zbog koronavirusa. Kompanija je odbila isključiti prisilne rezove, ali je ponudila da će poštedjeti 3000 radnih mjesta u zamjenu za francusku i njemačku podršku, te pomoć u istraživanju.

Ranije u četvrtak tisuće španjolskih zaposlenika Airbusa prosvjedovalo je ispred tvornice u blizini Madrida zbog ukidanja radnih mjesta, mašući transparentima i pjevajući kroz maske.

Kompanija je odvojeno u petak priopćila kako odustaje od zajma dobivenih od Francuske i Španjolske, a što je Svjetska trgovinska organizacija ocijenila nedopuštenom državnom pomoći.

Podsjetimo, pitanje državnih subvencija Airbusu jedan su od izvora trgovinskih tenzija između Europske unije i SAD-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close