Francuska predlaže europski fond za saniranje posljedica pandemije

Autor: Tomislav Pili , 01. travanj 2020. u 21:59
Bruno Le Maire, francuski ministar financija/REUTERS

Francuski „rizničar“ smatra kako bi ideja da postoje zajedničke obveze samo u jednom fondu mogla biti prihvatljiva za sve članice.

Francuska je predložila osnivanje europskog fonda za pomoć članicama u borbi s ekonomskim posljedicama koronavirusa, izjavio je za Financial Times ministar financija Bruno Le Maire.

No, kako bi spriječio odbijanje Njemačke i Nizozemske kao u slučaju ideje o „koronaobveznicama“, Le Maire predlaže da fond ima rok trajanja od 5 ili 10 godina te da bude fokusiran na ekonomski oporavak. „Apsolutno je ključno da otvoriti vrata za dugoročne i široke instrumentekoji bi nam omogućili da se suočimo s ekonomskom situacijom nakon pandemije“, izjavio je Le Maire.

Francuski ministar je pojasnio kako je ideja o fondu izvedena iz ideje predsjednika Emmanuela Macrona o „koronaobveznicama“ iza koje je stalo osam članica eurozone, ali su je ostale odbile, predvođene Njemačkom i Nizozemskom koje se protive zajedničkoj podjeli obveza za dugove.

Le Maire smatra kako postoji prostor za kompromis na predstojećem sastanku članica eurozone i Europske unije. „Ne bi trebali biti opsjednuti riječju ‘koronaobveznice’ ili euroobveznice. Trebali bi biti opsjednuti potrebom posjedovanja vrlo snažnog instrumenta koji će nam pružiti ekonomski oporavak nakon krize“, izjavio je Le Maire.

Francuski „rizničar“ smatra kako bi ideja da postoje zajedničke obveze samo u jednom fondu mogla biti prihvatljiva za sve članice. Ipak, realnije je da će idući paket gospodarske pomoći za europske države doći iz već postojećeg Europskog stabilizacijskog mehanizma koji raspolaže sa 410 milijardi eura.

No, Francuska i njoj sklone europske države već su sugerirale da bi se europski proračun – o čemu su pregovori zaustavljeni zbog pandemije – trebalo iskoristiti za pružanje pomoći najviše pogođenim članicama, Italiji i Španjolskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close