Francuska lobira za što ranije uvođenje digitalnog poreza na europskoj razini, a s Nizozemskom bi i razbila američke divove

Autor: Poslovni dnevnik , 15. listopad 2020. u 22:00
Francuski ministar financija Bruno Le Maire smatra da Europa treba dati primjer cijelom svijetu/REUTERS

Američka vlada i dalje se protivi prijedlozima OECD-a koji bi Googleu, Facebooku i Amazonu onemogućili prebacivanje dobiti u zemlje s niskim porezima.

Europska unija mora nastaviti s planiranim uvođenjem digitalnog poreza ako razgovori o izmjeni poreznih propisa pod egidom Organizacije za ekonomsku suradnji i razvoj (OECD) ne urode plodom, smatra francuska vlada.

K tome, Pariz je zajedno s nizozemskom vladom objavio zajednički dokument u kojem traži od Europske komisije da digitalnim kompanijama ograniči tržišnu moć, pa čak i pod cijenu njihova usitnjavanja. Ministri financija 20 najvećih gospodarstava poduprli su produljenje pregovora o ažuriranju prekograničnih poreznih propisa i njihovu prilagodbu digitalnom dobu do sredine 2021. godine.

Pregovore je zaustavila pandemija i suzdržanost Washingtona. Francuski ministar financija Bruno Le Maire izjavio je da se njegov američki kolega Steven Mnuchin protivi prijedlozima OECD-a koji bi Googleu, Facebooku i Amazonu onemogućili legalno prebacivanje dobiti u zemlje s niskim porezima.

Promjena kabineta u Washingtonu nakon predsjedničkih izbora neće nužno značiti i promjenu američkog stajališta, iako bi nova vlada mogla biti manje agresivna u trgovinskim protumjerama, kazao je Le Maire. „Ili ćete se pomiriti s odgodom za još nekoliko mjeseci, možda i godina, ili smatrate da treba hitno početi pošteno oporezivati digitalne aktivnosti, a u tom slučaju Europa mora dati primjer“, pojasnio je francuski ministar.

Propisi o prekograničnim porezima nisu se mijenjali desetljećima i sve više zemalja danas slijedi primjer Francuske koja je odlučila sama uvesti porez na digitalne usluge.

Prije prekida globalnih pregovora u ovoj godini Pariz je bio obustavio naplatu tog poreza do prosinca a Washington je odlučio da neće naplaćivati uzvratne carine na francuski uvoz do siječnja 2021. Iako su razgovori prolongirani do sredine 2021. godine, Le Maire je rekao da će od siječnja iduće godine ponovo početi nalaćivati porez na digitalne usluge.

Odvojeno su francuski ministar za digitalne usluge Cedric O te nizozemska državna tajnica za digitalne poslove Mona Keijzer potpisali zajednički dokument koji poziva Europsku komisiju na smanjenje tržišne dominacije digitalnih divova.

Zajednička izjava predlaže regulatorima da istraže mogućnosti poput zahtjeca Facebooku i Appleu da omoguće korisnicima selidbu osobnih podataka na konkurentske platforme ili zabrane kompanijama poput Googlea da promoviraju vlastite usluge na štetu manjih konkurenata.

Komentirajte prvi

New Report

Close