Francuska i dalje prva, Španjolska istisnula SAD

Autor: Borivoje Dokler , 16. siječanj 2018. u 22:00
Foto: Thinkstock

Vođena mediteranskim destinacijama, Europa rasla 8%.

Da broj turista ne raste samo u Hrvatskoj, potvrdilo je izvješće UN-ove Svjetske turističke organizacije (UNWTO). Prema podacima te organizacije ukupni broj turističkih dolazaka prošle godine u svijetu porastao je za 7 posto, na 1,3 milijarde, čime se nastavio trend rasta od najmanje 4 posto godišnje koji je prisutan od 2010. godine. Očekuje se da će se taj snažan zamah nastaviti i u 2018., ali po nešto nižoj stopi – od 4 do 5 posto. To je još uvijek više od prosječnog povećanja od 3,8 posto koji je UNWTO predvidio u dugoročnoj prognozi za razdoblje od 2010. do 2020. godine.

Kao glavni uzrok rasta ističe se globalni gospodarski rast, kao i jačanje potrošnje iz Brazila i Ruske Federacije koja je posljednjih godina bila u padu. U preliminarnoj analizi UNWTO navedeno je kako Europa, vođena mediteranskim destinacijama, bilježi izvanredne rezultate za tako “veliku i prilično zrelu regiju”. Tako je u 2017. Europa, kao i Afrika, ostvarila porast međunarodnih dolazaka za 8 posto, Azija i Pacifik za 6 posto, dok su Bliski Istok i Amerika ostvarili rast od 5 i 3 posto.

 

1,3 milijarde

dolazaka zabilježno je u 2017. u svijetu što je najveći rast u posljednjih sedam godina

Gledano po državama, najpopularnije turističko odredište u svijetu je i dalje Francuska, dok će Španjolska smijeniti SAD na mjestu drugog najpopularnijeg odredišta. Glavni direktor UNWTO-a Zurab Pololikashvili poručio je kako međunarodna putovanja i dalje snažno rastu, konsolidirajući turistički sektor kao ključni pokretač gospodarskog razvoja. “Kao treći izvozni sektor u svijetu, turizam je neophodan za otvaranje novih radnih mjesta i prosperitet zajednica diljem svijeta”, zaključio je Pololikashvili. 

Komentirajte prvi

New Report

Close