FOTO: Kaos na aerodromu u Kabulu, ima i mrtvih

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. kolovoz 2021. u 10:12
FOTO: Reutars

Tisuće Afganistanaca nahrupile su u nedjelju navečer i u ponedjeljak u zračnu luku u Kabulu u nadi da će uloviti bilo kakav let iz zemlje prije nego što se talibani učvrste na vlasti. Američki vojnici morali su pucati u zrak kako bi rastjerali mnoštvo, a Reuters javlja da ima i mrtvih. 

Dramatične snimke iz zračne luke kruže društvenim mrežama. Na pisti je mnoštvo ljudi, a civili se penju po zrakoplovima u nadi da će se nekako ugurati u neki od njih.

Očajnički su to pokušaji da se ukrcaju u parkirane zrakoplove i pobjegnu iz grada dan nakon pada vlade.

Oni koji su se uspjeli uspeti na stepenište ispred zrakoplova pomažu drugima koji s njih vise, držeći se samo rukama.

Cijele obitelji u panici stižu na aerodrom s mnogo prekrcane prtljage vodeći preplašenu djecu sa sobom.

Situacija je bila takva da su Amerikanci pucali u zrak kako bi održali red. Svi komercijalni letovi su obustavljeni.

FOTO: REUTERS/Stringer

Reuters javlja, pozivajući se na očevice, da je u kaosu bilo najmanje petero mrtvih. Zasad nema informacija kako su stradali, u pucnjavi ili u stampedu.

“Jako me strah. Amerikanci mnogo pucaju u zrak”, rekao je jedan očevidac koji nije želo otkriti ime misleći da bi mu to smanjilo šanse da se ukrca u neki zrakoplov.

Američka vojska osigurala je perimetar oko zračne luke. Svi djelatnici američkog veleposlanstva evakuirani i čekaju da ih se odvede iz zemlje. Amerikanci i iz zemlje planiraju odvesti i tisuće Afganistanaca koji su radili za njihove interese.

U Afganistanu je tridesetak hrvatskih državljana, mahom zaposlenika stranih organizacija, koji će također biti evakuirani iz zemlje. Za to će se, kako je jučer rekao premijer Andrej Plenković, pobrinuti njihovi poslodavci. MVEP je kazao da se tijekom dana može očekivati izjava o tom nastojanju.

Lažne vijesti 

FOTO: REUTERS/Stringer

Mnogi Afganistanci na aerodrom su došli potaknuti širenjem lažnih vijesti na društvenim mrežama iako nemaju avionske karte ili vize za strane zemlje.

“Strah nas je živjeti u ovom gradu i pokušavamo pobjeći”, rekao je Reutersu 25-godišnji Ahmed.

“Pročitao sam na Facebooku da Kanada prihvaća azilante iz Afganistana”, rekao je. “Bio sam u vojsci i talibani će me sigurno tražiti”.

Izvan aerodroma, nelagodan mir zavladao je gradom. Talibani su već uspostavili kontrolne točke i patroliraju ulicama. Navodno je 90 posto vladinih zgrada već pod njihovom kontrolom.

Jedan od talibanskih lidera Abdul Gani Baradar pozvao je svoje borce da ostanu disciplinirani.

“Sada je vrijeme da dokažemo da možemo služiti naciji i osigurati miran život”, rekao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close