Ford vraća dio proizvodnje iz Europe u SAD

Autor: Poslovni dnevnik , 24. siječanj 2023. u 22:00
Američka kompanija u Europi zapošljava oko 45 tisuća radnika/Shutterstock

Tvrtka želi otpustiti do 2.500 radnika u odjelu razvoja proizvoda i do 700 u upravi, a najviše će radnika biti otpušteno u lokacijama u Njemačkoj.

Američki automobilski div Ford Motor planira u Europi ukinuti do 3.200 radnih mjesta i preseliti dio poslovanja s razvojem proizvoda u matični SAD, objavio je njemački sindikat IG Metall.

Tvrtka želi otpustiti do 2.500 radnika u odjelu razvoja proizvoda i do 700 u upravi, a najviše će radnika biti otpušteno u lokacijama u Njemačkoj, priopćio je IG Metall u ponedjeljak.

Radnici u Fordovoj tvornici u Koelnu koja zapošljava oko 14 tisuća ljudi, uključujući i 3.800 u centru za razvoj proizvoda u Merkenichu, obaviješteni su o tim planovima na sastanku radničkog vijeća u ponedjeljak.

Fordov glasnogovornik u Njemačkoj nije želio komentirati priopćenje sindikata, pozivajući se na raniju izjavu u kojoj je rečeno da prijelaz na proizvodnju električnih vozila (EV) zahtijeva strukturne promjene.

Glasnogovornik u Fordovom sjedištu u Michiganu rekao je da se razgovori s radničkim vijećima u Njemačkoj nastavljaju i da tvrtka mora biti “konkurentnija” u prijelazu na proizvodnju električnih vozila.

Ford je lani najavio dvije milijarde dolara ulaganja u proširenje proizvodnje u tvornici u Koelnu koja bi trebala proizvoditi potpuno električni model za kupce slabije kupovne moći. Tvornica trenutno proizvodi Ford Fiestu, motore i mjenjače.

Američka kompanija u Europi zapošljava oko 45 tisuća radnika, planira sedam novih električnih modela, pogon za sklapanje baterija u Njemačkoj i zajedničko ulaganje za proizvodnju baterijskih ćelija od nikla u Turskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close