Ford i Volkswagen postaju saveznici

Autor: Poslovni dnevnik , 15. siječanj 2019. u 21:59
Šefovi Forda i Volkswagena, Jim Hackett i Herbert Diess/REUTERS

Obrisi saveza između VW-a i Forda uoči automobilskog sajma još se raspravljaju.

Automobilski proizvođači Volkswagen i Ford Motor najavljuju zajedničku suradnju u proizvodnji komercijalnih vozila, koja će se vjerojatno pretočiti u zajednički pothvat za razvoj električne i autonomne tehnologije, čime će obje kompanije uštedjeti milijarde dolara.

Ford i VW najavit će svoje partnerstvo na automobilskom sajmu u Detroitu, kazao je novinarima izvršni direktor VW-a Herbert Diess. Te kompanije posljednjih su mjeseci razgovarale o suradnji u proizvodnji kombija i drugih komercijalnih vozila, a njihov savez, odlučile su, neće uključivati spajanje ili razmjenu dioničkih udjela.

Oba proizvođača automobila razmatrala su čvršću suradnju, budući da globalne trgovinske napetosti prisiljavaju proizvođače da promišljaju gdje će proizvoditi svoja vozila namijenjena tržištima Europe, SAD-a i Kine.

Najava ovog saveza posljedica je i rastućeg pritiska na svjetske proizvođače automobila da upravljaju troškovima razvoja električnih i autonomnih vozila, kao i tehnologije potrebne za ispunjavanje strožih standarda emisija za vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Obrisi saveza između VW-a i Forda uoči automobilskog sajma još se raspravljaju, a pregovori uključuju suradnju u području električnih i autonomnih vozila.

Očekuje se da će uključivati zajedničko ulaganje u autonomnu tehnologiju, kažu izvori. uradnja s Volkswagenom bio bi veliki pothvat za Fordovog izvršnog direktora Jima Hacketta, koji je preuzeo tu funkciju od Marka Fieldsa u svibnju 2017. sa zadatkom ubrzanja procesa odlučivanja i smanjenja troškova.

Komentirajte prvi

New Report

Close