Ford će masovno proizvoditi automobile bez upravljača

Autor: Tomislav Pili , 17. kolovoz 2016. u 22:00
Predsjednik i izvršni direktor Forda Mark Fields/REUTERS

Proizvodnja će uhvatiti zamah do 2021. godine, a Fordova autonomna vozila koristit će se za dijeljenje.

Kompanija koja je prije jednog stoljeća pokrenula motorizaciju svijeta sada namjerava vozača u automobilu pretvoriti u putnika. Američki Ford je najavio kako do 2021. godine namjerava masovno proizvoditi potpuno autonomne automobile bez upravljača i nožnih komandi, a kani povećati investicije za razvoj te tehnologije budućnosti.

 

600milijuna

dolara uložio je GM u razvoj autonomnih vozila

Taj odvažni korak najavio je utorak na skupu u kalifornijskom Palo Altu predsjednik i glavni izvršni direktor Forda,  Mark Fields. Fordovi "automobili bez volana i gasa" koristili bi se u flotama vozila za dijeljenje. "Vidimo da autonomna vozila mijenjaju način na koji se svijet pokreće. Oni rješavaju cijeli niz sigurnosnih, društvenih i ekoloških pitanja", izjavio je Fields. Ipak, nije otkrio koliko takvih vozila Ford namjerava proizvesti do 2021. godine.Ford će krenuti putem kojim je krenuo Google, odnosno preskočit će "poluautonomna vozila" u kojima vozač ipak mora sudjelovati u upravljanju i krenuti putem razvoja potpuno autonomnih vozila.

S druge strane, ideja o razvoju vozila namijenjenih dijeljenju istovjetna je sporazumu koji je nedavno sklopio General Motors s kompanijom Lyft. Najava razvoja potpuno autonomnog vozila, što je Fields nazvao transformacijskom odlukom za Ford, predstavlja ulazak u doba u kojemu se ta kompanija, pogotovo u gradovima, vidi i kao pružatelj ad-hoc usluga, a ne samo prodavačem vozila. Međutim, autonomna vozila niša su koju žele zauzeti i drugi konkurenti.

Primjerice, General Motors uložio je samo za početak 600 milijuna dolara u kupnju Cruise Automationa, tvrtke za razvoj softvera za autonomna vozila. Nakon GM-ova preuzimanja, broj zaposlenih u Cruise Automationu skočio je s 40 na stotinu. K tome, u Lyft je GM uložio 500 milijuna dolara stekavši devet posto udjela. Fiat Chrysler povezao se s Googleom u razvoju stotinu autonomnih vozila. 

Komentirajte prvi

New Report

Close