Finski parlament izglasao ulazak u NATO

Autor: Poslovni dnevnik , 01. ožujak 2023. u 22:00
Ulazak Finske i Švedske u Savez mogle bi otežati Turska i Mađarska/SHUTTERSTOCK

Finska, dotad zemlja vanjskopolitičke neutralnosti, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u svibnju prošle godine odlučila se za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu.

Finski parlament u srijedu je izglasao zakon koji Finskoj omogućuje da konačno postane članica NATO-a te sada još samo treba pristanak Mađarske i Turske.

Finska, dotad zemlja vanjskopolitičke neutralnosti, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u svibnju prošle godine odlučila se za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu.

Finska je korak ispred Švedske koja je također podnijela zahtjev za članstvom, no odbila ga je Turska. Finsku početkom travnja očekuju parlamentarni izbori, pa dio analitičara smatra da želi dovršiti proces pridruživanja do tog datuma.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da je njegova zemlja spremna primiti Finsku, ali da za Švedsku i dalje smatra da pruža utočište pripadnicima terorističkih skupina. I Finska i Švedska još uvijek čekaju odobrenje Mađarske čiji je parlament počeo raspravljati o toj temi u srijedu.

Hoće Mađarska ponovno potvrditi reputaciju europskog ‘enfant terriblea’ pokazat će glasovanje koje se bi moglo održati u drugoj polovini ožujka. Već postoje naznake da to neće teći glatko. Mađarska planira poslati izaslanstvo u Švedsku i Finsku kako bi razmotrilo “političke sporove” koji su se pojavili.

Mađarski predsjednik Viktor Orban je rekao da se neki u njegovoj stranci pitaju je li mudro primiti zemlje koje “šire otvorene laži o Mađarskoj, o vladavini prava u Mađarskoj, o demokraciji, o tome kako se u njoj živi”.

Tako intonirana izjava potvrdila je bojazni nekih diplomata u Bruxellesu da bi Orban mogao pokušati iskoristiti svoj utjecaj na proširenje NATO-a kako bi dobio ustupke na području vladavine prava.

EK poručila je da Mađarska mora “jako skoro” riješiti pitanje neovisnosti pravosuđa ako želi dobiti 5,8 milijardi eura bespovratnog novca iz europskog fonda za oporavak od pandemije Covida-19.

Komentirajte prvi

New Report

Close