Finska vlada objavila kako je prošla mjera od 560 eura mjesečno nezaposlenima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. veljača 2019. u 10:05
Foto: Getty Images

Iako je utjecaj na nezaposlenost bio minimalan, ispitanici su izvijestili da su sretniji i zdraviji od kontrolne skupine.

Finska vlada u petak je objavila prve zaključke oko svog testiranja temeljnog dohotka završenog prije mjesec dana, objavivši kako su znanstvenici otkrili da ta mjera nije uspjela potaknuti nezaposlene da više rade i zarađuju. 

Tijekom testiranja je dvije tisuće slučajno odabranih nezaposlenih Finaca imalo priliku postati prvim Europljanima koji su primali temeljni dohodak, mjesečni ček od 560 eura isplaćen od države tijekom dvije godine, bez obzira na to rade li ili ne. 

"Utjecaj na zapošljavanje je prvu godinu testiranja bio malen", rekla je finska ministrica zdravlja i društvenih pitanja Pirkko Mattila. 

Finska istražuje alternative obnavljanju svog modela društvene zaštite, što je ogroman zadatak koji čeka pobjednika parlamentarnih izbora u travnju. 

Testiranjem se pokušalo ponuditi zaštitnu mrežu za one koji ne mogu ili ne žele raditi, u isto vrijeme ih ohrabrujući da prihvaćaju malo plaćene ili privremene poslove bez straha od gubitka privilegije. 

Iako je utjecaj na nezaposlenost bio minimalan, ispitanici su izvijestili da su sretniji i zdraviji od kontrolne skupine. 

"Primatelji temeljnog dohotka izvijestili su o poboljšanju po svim pitanjima u odnosu na kontrolnu skupinu", kazao je voditelj istraživanja Olli Kangas. 

Originalni plan vlade desnog centra bio je proširivanje temeljnog dohotka nakon dvije godine jer se želi boriti protiv dugotrajne nezaposlenosti. 

Umjesto toga vlada je prošle godine poduzela nove mjere, uvevši kazne za nezaposlene koji odbijaju ili ne žele prihvaćati posao dok dobivaju doprinose. 

Nezaposlenost je u prosincu u Finskoj pala na 6,6 posto, što je najmanje u posljednjih 10 godina. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Pa mi smo to davno uveli! Kod nas svaki drugi dobiva ne zarađenu lovu, a neki kao političari još rade i štetu te fakultativno kradu! Kod nas taj model funkcionira i nitko se ne buni!

Soroševići su naručili ovaj projekt,sabotirali ga samo da dokažu da nešto takvo ne može polučiti rezultat.Sve radi toga,jer su neki poznati ekonomisti predlagali za budućnost,da svaki nosioc obitelji dobije 1000€ mjesečno,a ako mu je to malo neka sam to pojača radom,zato što će u budućnosti automati i roboti oduzimati radna mjesta,pa bi logično trebali i društvo hraniti.Kartelima se nije dopala ova ideja.

New Report

Close