Finska pozvala mlađe od 40 godina da kupe jod, ljekarne ubrzo ostale bez zaliha

Autor: Poslovni.hr , 12. listopad 2022. u 07:43
FOTO: Pixabay

Ministarstvo zdravstva u Finskoj preporučilo je u utorak kupnju jedne doze tableta joda za sve osobe u dobi od 3 do 40 godina kako bi bili spremni za slučaj opasnosti od radijacije.

“Nesreća u nuklearnoj elektrani mogla bi u okoliš ispustiti radioaktivni jod koji bi se mogao nakupiti u štitnjači. To je osobito štetno za djecu koja su u većem riziku od razvoja raka štitnjače tijekom izlaganja velikim dozama zračenja”, navodi se u priopćenju ministarstva, prenose finski mediji.

U priopćenju se navodi da su zatvorena skloništa glavni oblik zaštite u slučaju takve nužde.

Ministarstvo je također napomenulo da jedna doza tablete joda obično pruža dovoljnu zaštitu. Dodano je da jod rijetko uzrokuje nuspojave, ali da osobe koje imaju bolesti štitnjače trebaju oprezno konzumirati tvar.

Nije za starije od 40

“Odrasli nisu pod istim rizikom, a smjernice više ne preporučuju da osobe starije od 40 godina uzimaju tablete joda u slučaju opasnosti od zračenja”, dodaju iz ministarstva.

Preporučena jednokratna doza za populaciju od 12 do 40 godina koja se nalazi u opasnoj radijacijskoj situaciji je 130 miligrama kalijevog jodida. Djeci starijoj od tri godine preporučuje se uzimanje polovice te doze.

Ministarstvo je reklo da nema dostupnih proizvoda koji su posebno prikladni za djecu mlađu od tri godine. No, preporučena doza za djecu do tri godine je 32,5 miligrama kalijevog jodida, a za novorođenčad polovicu od toga.

Međutim, ministarstvo upozorava da bi i trudnice starije od 40 godina trebale imati tablete joda kod kuće s obzirom da su fetalne štitnjače znatno osjetljivije na radioaktivni jod nego kod odraslih.

Najavili su i da će nabaviti tablete joda primjerene za djecu mlađu od tri godine te će odrediti najbolji način njihove distribucije.

Zalihe brzo opustošene

Najveći lanac ljekarni u Finskoj izvijestio je u utorak poslijepodne da su zalihe tableta joda praktički rasprodane u cijeloj zemlji nakon izdavanja priopćenja ministarstva, prenosi N1.

Dodali su i da se ulažu napori da se popune zalihe, ali da ne znaju kada će se to točno dogoditi.

Komentirajte prvi

New Report

Close