Finska i Švedska spriječile ‘energetski Lehman’

Autor: Poslovni dnevnik , 05. rujan 2022. u 22:00
Finska premijerka Sanna Marin kazala je kako je vladin program krajnja opcija financiranja/Reuters

Finska kompanijama namjerava ponuditi 10 milijardi eura, a Švedska 250 milijardi švedskih kruna u jamstvima.

Finska i Švedska objavile su da su osigurale milijarde eura jamstava kako bi elektroprivrednim tvrtkama osigurale likvidnost u razdoblju snažnog rasta cijena na tržištima struje. Finska kompanijama namjerava ponuditi 10 milijardi eura, a Švedska 250 milijardi švedskih kruna u jamstvima.

“Situacija ima sve elemente Lehman Brothersa u energetskoj industriji”, izjavio je u finski ministar gospodarstva Mika Lintila. “Vladin program krajnja je opcija financiranja za tvrtke kojima bi inače zaprijetila insolventnost”, rekla je finska premijerka Sanna Marin na konferenciji za novinare.

Finska elektroenergetska kompanija pod državnom kontrolom Fortum pozvala je prošli tjedan nordijske regulatore da poduzmu hitne mjere kako bi spriječili val stečajeva u energetskom sektoru.

“Zahvalni smo finskoj i švedskoj vladi što su brzo reagirale kako bi stabilizirale nordijsko tržište financijskih proizvoda i podržale nordijske energetske kompanije u krizi”, objavila je tvrtka na Twitteru. “Ključno je da kompanije mogu nastaviti poslovati. Nastavljamo razgovore s finskom vladom”, dodali su.

Vladina jamstva trebala bi kompanijama osigurati dovoljno novca za sve veće pologe koje moraju imati na računu na burzi Nasdaq Commodities da bi mogle kupovati struju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close