Financijski pojas spasa europskim klubovima dat će američka banka Citigroup

Autor: Lucija Špiljak , 16. prosinac 2021. u 22:01
Foto: Reuters

Pomoć za oporavak

Jedna od vodećih američkih banaka Citigroup predvodit će pandemijski program financijske pomoći u vrijednosti sedam milijardi eura, namijenjen europskim nogometnim klubovima koji zbog pandemije bilježe goleme gubitke.

Kada je 2020. pandemija buknula, najprije su odgođene utakmice, pa tako i svima omiljena Liga prvaka, no kada su igrači ponovno izašli na teren, bilo je to pred – praznim tribinama. Europska nogometna organizacija UEFA procijenila je da su europski klubovi u pandemiji (i zbog nje) izgubili oko devet milijardi eura.

Voda do grla

Sada im je voda došla gotovo do grla, a istovremeno strahuju od nove varijante koronavirusa omikrona koji bi mogao dodatno pogoršati situaciju. Stoga su se čelni ljudi europskog nogometa odlučili obratiti financijskim institucijama koje im mogu osigurati kapital za oporavak od pandemije, ali i za investicijske svrhe. Prema navodima Financial Timesa, taj će financijski paket za oporavak voditi Citigroup.

Američka banka izabrana je u konkurenciji banaka Goldman Sachs i Macquarie te investicijske tvrtke Apollo. Prema pisanju Financial Timesa, financijski paket mogao bi početi s fondom od oko dvije milijarde eura, s mogućnosti proširenja na 6 do 7 milijardi eura. Uspostavljanje fonda za pomoć moglo bi klubovima osigurati novčanu likvidnost kako bi preživjeli eventualne daljnje probleme u poslovanju koje može donijeti pandemija. Ranije su za održavanje poslovanja koristili vlastite neovisne izvore prihoda.

U prilog svemu ne ide ni trenutna epidemiološka situacija u Europi. Engleska Premier liga, inače najbogatije prvoligaško natjecanje u Europi, otkazala je nedavno nekoliko utakmica zbog oboljelih igrača. U njemačkoj Bundesligi utakmice se održavaju pred manjim brojem gledatelja.

Manje rizični klijenti

Što se financijskog paketa tiče, čelnike europskih nogometnih klubova financiranje na razini europske nogometne organizacije i lige privlači zato što ih zajmodavci smatraju manje rizičnim zajmoprimcima od pojedinačnih klubova. Španjolska La Liga ovaj je tjedan potpisala ugovor s privatnom investicijskom tvrtkom CVC Capital Partners koja će im osigurati dvije milijarde eura u zamjenu za 8,2 posto “komercijalne dobiti” španjolske lige — prihoda nakon troškova od osnivanja novog poslovnog subjekta — za sljedećih 50 godina.

Dva najveća španjolska kluba Real Madrid i Barcelona usprotivila su se sporazumu. Bankari kažu da UEFA-in prijedlog ne uključuje preuzimanje kapitala ili dijela prihoda od prava na televizijske prijenose, već dug koji će biti osiguran pravima upravljačkog tijela na emitiranje svojih klupskih natjecanja. Pomoć bi najprije trebala biti dostupna klubovima koji se kvalificiraju za Ligu prvaka, Europsku ligu i ostala Uefina natjecanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close