Financijaši slažu popis skrivenih dobitnika Bidenova plana obnove infrastrukture

Autor: Tomislav Pili , 11. kolovoz 2021. u 22:00
Za obnovu cesta, mostova i širokopojasnog interneta izdvojit će se 550 milijardi dolara/REUTERS

Nekretninske tvrtke, željeznički prijevoznici i dostavljačke kompanije naći će se na ‘radaru’ ulagača.

Američki investitori u dionice već slažu popis kompanija koje će najviše profitirati od paketa ulaganja vrijednog čak 1,2 bilijuna dolara koji je svladao prvu prepreku u procesu odobrenja.

Američki Senat odobrio je u utorak velikom većinom glasova golemi plan ulaganja u infrastrukturu američkog predsjednika Joea Bidena, što je velik uspjeh za demokratskog predsjednika.

Neizvjesna sudbina

Prijedlog zakona sada ide u Zastupnički dom gdje će se naći ujesen, ali mu je tamo sudbina neizvjesnija jer su se pojavile nesuglasice unutar uske demokratske većine, između lijevog krila i centrista.

Kao plod rijetkog kompromisa između demokrata i dijela republikanaca, plan ulaganja u infrastrukturu predviđa 550 milijardi dolara nove savezne potrošnje za ceste, mostove, transport, širokopojasni internet te borbu protiv klimatskih promjena. Infrastrukturni plan je glavni prioritet demokratskog predsjednika.

Bijela kuća ističe da je riječ o investicijskom planu koji se događa “samo jednom u generaciji” i kojim se žele ispraviti prevelike nepravde u američkom gospodarstvu.

Međutim, novac iz ovog paketa prelit će se i u mnoge sektore koji se uobičajeno ne povezuju izravno sa infrastrukturom, ističe za Reuters financijski analitičar Scott Helfstein.

Potraga za skrivenim dobitnicima Bidenova plana posljednji je primjer kako investitori na američkom dioničkom tržištu diverzificiraju svoje portfelje u kontekstu zabrinutosti oko prenapregnutih vrednovanja, novog vala zaraze koronavirusom i špekulacija o početku postupnog smanjivanja monetarnih poticaja središnje banke Fed.

Dionički indeks S&P 500 na krilima vijesti o odobrenju infrastrukturnog paketa u Senatu dosegnuo je novu rekordnu razinu i sada je gotovo udvostručio svoju vrijednost u odnosu na dno iz ožujka 2020. godine.

Time su američke dionice postale još skuplje. Prema podacima Refinitiva, dionice iz sastava S&P-a 500 trguju se uz odnos cijene i zarade od 21,3, nasuprot povijesnom prosjeku od 15,4.

Obrati pažnju

Scott Helstein ističe kako bi investitori trebali obratiti pažnju na nekretninske investicijske kompanije koje u svom portfelju posjeduju luke ili stupove za odašiljače signala za mobitele, kao što je Crown Castle International. Ta je dionica tijekom ove godine porasla 20 posto dok je specijalizirani nekretninski S&P indeks ojačao 25 posto.

John Mowrey, investicijski direktor u NFJ Investment Groupu, dodaje kako su zanimljivi i željeznički prijevoznici kao što je Norfolk Southern. Vrijednost dionica te kompanije ove je godine porasla 9 posto, a analitičari smatraju da bi željeznički prijevoznici mogli značajno povećati prihode zbog povećanih potreba za prijevozom građevinskog materijala za revitalizaciju infrastrukture.

Zanimljive su i dionice vodovodnih kompanija, poput American Water Works Company. Širu sliku pri odabiru kompanija uzeo je u obzir Barry James, fond menadžer društva za upravljanje investicijskim fondovima James Advantage Funds. On smatra da su dobre prilike dionice dostavljačke kompanije FedEx te internetskog trgovca Amazon.

James, naime, smatra da će obnova infrastrukture rezultirati kraćim vremenom dostave te stoga većim isporučenim volumenom robe tih kompanija. A time i višim prihodima. “Mislim da je prošao vrhunac zarada na tržištu, ali ovaj paket može dati nekim kompanijama dodatni poticaj”, pojašnjava James.

Komentirajte prvi

New Report

Close