Fiat Chrysler zadržat će 5,5 milijardi eura za spajanje s Peugeotom

Autor: Tomislav Pili , 05. srpanj 2020. u 22:00
Fiat Chrysler i Peugeot/Citröen planiraju dovršiti spajanje do početka iduće godine/REUTERS

Na stolu su opcije prodaje zajedničke proizvodnje dostavnih vozila te izdvajanje brendova Alfa Romeo ili Maserati.

Fiat Chrysler (FCA) razmatra načine smanjenja gotovinske isplate dividende od 5,5 milijardi eura koju je planirao isplatiti dioničarima u sklopu spajanja s francuskom automobilskom grupacijom Peugeot/Citröen (PSA), objavio je u petak talijanski poslovni dnevnik Il Sole 24 Ore.

Smanjenje izvanredne dividende omogućilo bi novoj kompaniji zadržavanje gotovine u vrijeme kada su mnogi proizvođači automobila snažno pogođeni padom prodaje koji je izazvala pandemija koronavirusa.

Prema navodima talijanskog lista, razmatranja kako to učiniti još su u tijeku te konačna odluka nije donijeta. Upućeni izvori pojašnjavaju kako je cilj Fiatove uprave zadržati gotovinu, pa se razmatra način kako unovčiti imovinu.

Na stolu su opcije prodaje proizvodnje dostavnih vozila u zajedničkoj kompaniji Sevel, u kojoj obje kompanije imaju po 50 posto udjela. Sevel proizvodi kombije i mala dostavna vozila u tvornici u Atessi u središnjoj Italiji, najvećoj u Europi za takav tip vozila.

Ta bi tvrtka mogla biti vrednovana između 2,5 i 3 milijarde eura, navodi Il Sole. Izdvajanje Sevela moglo bi pomoći i u zadobivanju odobrenja Europske komisije koju brine utjecaj spajanja Fiata i PSA na tržišno natjecanje u segmentu dostavnih vozila.

3

milijarde eura mogao bi vrijediti Sevel, proizvođač dostavnih vozila u kojem udjel imaju FCA i PSA

Međutim, realizacija te opcije je dosta složena, tvrde izvori Il Solea, jer bi zahtijevala transferiranje PSA-ova 50-postotnog udjela na Fiat.

Ostale su opcije izdvajanje FCA-ovih brendova Alfa Romeo ili Maserati, ali i odustajanje od planirane prodaje PSA-ovog kontrolnog udjela u proizvođaču automobilskih dijelova Faurecia. Fiat Chrysler i PSA planiraju dovršiti najavljeno spajanje do početka iduće godine.

Obje kompanije odbile su komentirati medijske napise o pokušaju zadržavanja gotovine. Inače, FCA je nedavno dobio kredit talijanske vlade od 6,3 milijarde eura u sklopu pomoći talijanskoj automobilskoj industriji od krize uzrokovane koronavirusom.

Zbog toga talijanski političari smatraju upitnim isplatu tolike dividende, iako bi isplata dioničarima išla preko nizozemske podružnice Fiat Chrysler Automobiles NV.

Komentirajte prvi

New Report

Close