Ferrero kupio 700 hektara u Srbiji za uzgoj lješnjaka

Autor: Poslovni dnevnik , 22. travanj 2015. u 08:11
Ferrero planira proizvodnju lješnjaka u Srbiji povećati na 10.000 hektara/FOTOLIA

Talijani očekuju zapošljavanje 1000 osoba na uzgoju lješnjaka, nakon potpisivanja ugovora s kooperantima.

Talijanski konditorski div Ferrero, poznat po slatkišima i slatkom namazu Nutella, kupio je imovinu poljoprivrednog poduzeća Aleksa Šantić, pokraj Sombora, za 7,95 milijuna eura, priopćila je Agencija za privatizaciju Srbije.

 

7,95mil.

eura platio je Ferrero za 700 ha zemljišta pokraj Sombora

Riječ je o poljoprivrednom zemljištu ukupne površina 699,5 hektara s pripadajućim objektima, a kupac je kompanija Agriser iz Beograda, čiji je Ferrero vlasnik. Kompanija Agriser bila je jedini sudionik na licitaciji za imovinu Alekse Šantića, i zemljište je prodano po početnoj ceni, što znači da je talijanska kompanija hektar zemljišta platila nešto manje od 11.500 eura. Prema navodima Radiotelevizije Vojvodine, Agriser je ponudio da u sljedeće dvije godine uloži u nasade lješnika na svih 700 hektara. Tvrtka Aleksa Šantić već je osnovala rasadnike na 40 hektara s oko 700.000 sadnica lješnjaka, što je više od ukupnih dosadašnjih nasada u Srbiji.

Prema ugovoru, jedna od obveza Ferrera je da do kraja godine zaposli 50 radnika. Prema očekivanju Talijana, na uzgoju lješnjaka moglo bi se zaposliti čak tisuću osoba nakon potpisivanja ugovora s kooperantima, a velika plantaža na zemljištu koje je pokraj Sombora kupio Ferrero udvostručit će postojeće nasade lješnjaka u Srbiji. Srbija je s Ferrerom prošle godine potpisala memorandum o razumijevanju, a u planu su Centar za proizvodnju lješnjaka, osnivanje vlastite proizvodnje te uspostavljanje partnerskih odnosa s poljoprivrednim proizvođačima na području središnje i južne Srbije.

 

11,5tisuća

eura platila je talijanska kompanija za hektar zemljišta

Talijanska kompanija osigurat će sadnice po znatno povoljnijim cijenama, dok će srpsko ministarstvo poljoprivrede sudjelovati u naknadi troškova nabave sadnica lješnjaka kroz bespovratna sredstva i subvencije kamatnih stopa na kredite banaka. Tim je projektom predviđeno da se nasadi lješnika u Srbiji povećaju sa sadašnjih 1000 na 10.000 hektara do 2020. godine. U Bačkoj će biti podignute plantaže lješnjak srednje veličine, na oko 4000 hektara, dok će u središnjoj i južnoj Srbiji plantaže zauzimati 6000 hektara. Najviše lješnjaka otkupljivat će Ferrero, dok će preostale količine srpski proizvođači moći lako prodati na domaćem i stranom tržištu. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

garant bi bio referendum protiv ulaska takvih investora koji obrađuju
i otkupljuju neobrađenu zemlju…


da su kupili kod nas, narod bi pobjesnio jer se prodaje zemlja strancima. Ovdje nikad ne valja.

A uz to, uzgoj lješnjaka zagađuje okoliš, nepovratno dislocira divlje kuniće, miševe i ostale glodavce, narušava ravnotežu u prirodi te nagrđuje prirodne hlebinske vizure krajolika.

da su kupili kod nas, narod bi pobjesnio jer se prodaje zemlja strancima. Ovdje nikad ne valja.

Eto kako se ulaže. Ova naša vlada samo putuje po vani a ništa ne rade.

New Report

Close