FCA podmićivao sindikaliste GM-a

Autor: Poslovni dnevnik , 26. siječanj 2020. u 21:59
Osuđene tri osobe iz FCA/ SHUTTERSTOCK

Fiat Chrysler preko sindikata pokušao prisiliti General Motors na spajanje.

Fiat Chrysler (FCA) negira da je podmićivao sindikaliste da traže veće plaće u konkurentskom General Motorsu (GM) koji ga je zbog toga tužio za reketarenje.

U dokumentima koji su u petak podneseni saveznom sudu u Detroitu, u SAD, FCA tvrdi da se tužba GM-a ne zasniva na činjenicama. Takođe tvrdi da, čak i ako to jesu bili nezakoniti postupci – što tvrdi GM, istekao je četvorogodišnji rok za tužbu, te su ti slučajevi zastareli.

GM navodi u tužbi podnesenoj u prosincu prošle godine da je FCA podmic?ivao čelnike Ujedinjenog sindikata radnika automobilske industrije da u GM-u zahtijevaju vec?e plaću da bi prisilio GM na spajanje sa manjom tvrtom FCA.

Tužba GM-a protiv konkurenta iz Detroita je bez presedana. U njoj se navodi da je FCA bio umješan u reketarenje plativši milijun dolara mita sindikalistima da se izbore za tri kolektivna ugovora nepovoljna za GM. 

GM navodi da je FCA korumpirao pregovarače 2009., 2011. i 2015. godine. Ti navodi potiču iz dugogodišnje federalne istrage u SAD-u o podmic?ivanju FCA usmjerenom na sindikalne dužnosnike putem centra za obuku sindikalista u što su umiješani najviši dužnosnici sindikata.

Deset osoba je optuženo u istrazi, a osam je priznalo krivicu. Tri osobe koje su radile u FCA su osuđene. Ali, GM mora dokazati da je FCA reketirao s namjerom da preuzme upravljanje sindikatom i da je to naštetilo GM-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close