FC Barcelona za šest godina želi zarađivati milijardu eura

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 13. prosinac 2015. u 22:00
Klub će nastaviti suradnju s Qatar Airwaysom/REUTERS

Povećanje prihoda namjerava se postignuti povećanjem kapaciteta stadiona i većom globalnom prisutnošću.

Peterostruki europski prvak FC Barcelona za cilj si je postavio da postane prvi nogometni klub na svijetu čiji će godišnji poslovni prihodi prijeći milijardu eura. U sklopu šestogodišnjeg poslovnog plana predstavljena je i ideja obnove Barcelonina stadiona Camp Nou te povećanja komercijalne prisutnosti kluba na globalnoj razini.  

Dva najvažnija projekta
Predsjednik kluba, Josep Maria Bartomeu, u razgovoru za The Financial Times ukazao je da drugi klubovi ne razmišljaju unaprijed dalje od sezone ili dvije, dok Barcelona ima drugačiju priču. Trenutni prihodi kluba iznose 660 milijuna eura, a razliku do zacrtane jedne milijarde eura prihoda do 2021. godine Bartomeu planira nadoknaditi novim projektima. Dva su najvažnija – nadogradnja Camp Noua vrijedna 600 milijuna eura i planirano povećanje globalne vidljivosti kluba.

"Iako je Barça svjetski klub, svijet je preveliko mjesto na kojem zauzimamo zapravo malo mjesta. Planiramo otvoriti još tri komercijalna ureda u New Yorku, Sao Paulu i Šangaju jer su to tržišta potencijalnog rasta za nas", komentirao je Bartomeu. Iako već nosi titulu najvećeg europskog stadiona s kapacitetom od 97.000 gledatelja, planirano će povećanje podići kapacitet do 105.000 mjesta. Istovremeno će se VIP dio proširiti s 1800 mjesta na čak 10.000, a zahvati na Camp Nou uključuju i natkrivanje stadiona te uređenje okoliša. 

Daleko ispod Engleza
Klub si više ne može priuštiti ni da dresovi nemaju sponzorske ambleme, pa je najavljena i mogućnost produljenja ugovora sa zrakoplovnom kompanijom Qatar Airways koji ističe krajem ove sezone. Podsjetimo, Barcelona je sve do prije nekoliko godina bila jedan od rijetkih klubova koji nije na dresu imao logo nekog sponzora.

Iako Barcelona godišnje zarađuje 33,5 milijuna eura od prodaje reklama na dresovima, taj iznos daleko zaostaje za klubovima poput Manchester United i Chelsea. No, Bartomeu je odlučan i u pretvaranju sportskih u financijske uspjehe. "Sportski uspjeh dovodi do društvenog uspjeha koji pak dovodi do ekonomskog uspjeha", zaključuje predsjednik katalonskog ponosa.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close