Farmaceuti ubrzano traže još dobavljača sirovina za cjepivo

Autor: Tomislav Pili , 03. siječanj 2021. u 22:00
Pfizer i Moderna pregovaraju s Trilinkom, Aldevronom i New England Biolabsom/REUTERS

Moderna i Pfizer/BioNTech u potrazi su za partnerima radi održanja dinamike proizvodnje, posebno u području nanočestica lipida.

Dok u svijetu cijepljenje protiv koronavirusa ne ide onako brzo kako bi mnogi željeli, vodeći farmaceutski proizvođači upozoravaju kako bi daljnju dinamiku procjepljivanja stanovništva mogle usporiti nedovoljne zalihe kemijskih sastojaka.

Kako piše Financial Times pozivajući se na upućene izvore, dva velika proizvođača cjepiva, Moderna i Pfizer/BioNTech, ubrzano traže dobavljače kako bi osigurali neometan lanac opskrbe.

Problem u logistici

Ove kompanije dobile su regulatorno odobrenje u Ujedinjenom Kraljevstvu, Europskoj uniji i SAD-u za svoja cjepiva koja koriste mRNA tehnologiju i oba imaju učinkovitost oko 95 posto, prema rezultatima iz treće faze kliničkih ispitivanja.

Upućeni stručnjaci tvrde kako su trenutne usporene kampanje cijepljenja u vodećim svjetskim gospodarstvima prvenstveno rezultat logističkih problema u distribuciji, a ne zastoja u dobavi sastojaka potrebnih za proizvodnju cjepiva.

Podsjetimo, javnozdravstvene vlasti u SAD-u, Velikoj Britaniji i Europskoj uniji objavile su kako prvi ciljevi broja cijepljenih još nisu dosegnuti. Za sada je jedini svijetli primjer Izrael. Ta je država od 19. prosinca procijepila više od milijun stanovnika, što je najviša stopa u svijetu, dok se pojačavaju napori za globalnom imunizacijom, piše u nedjelju BBC.

2

milijarde doza globalno se može proizvesti temeljem trenutnih zaliha sastojaka za proizvodnju

Dnevno se cijepi oko 150.000 ljudi, s time da prioritet imaju stariji od 60 godina, zdravstveni radnici i ljudi osjetljivog zdravstvenog stanja. Izrael stoga ima stopu od 11,55 doza cjepiva na 100 ljudi, slijedi Bahrain s 3,49 i Velika Britanija s 1,47, prema web stranici „Our World in Data“ koja u suradnji sa sveučilištem Oxford globalno prati situaciju s cijepljenjem.

Od početka pandemije u Izraelu je zabilježeno preko 435.000 slučajeva zaraze koronavirusom te gotovo 3400 umrlih. Andrey Zarur, direktor tvrtke GreenLight Biosciences, ističe za FT kako je uoči odobrenja cjepiva u svijetu namaknuto sirovina dovoljnih za proizvodnju najviše dvije milijarde doza. Problemi u opskrbi pojavit će se nakon što se te zalihe istroše.

Odgovor na izazov

Ugur Sahin, izvršni direktor njemačkog BioNTecha, izjavio je tjedniku Der Spiegel kako tvrtka pokušava naći nove partnere za dobavu sirovina. Dodao je kako će BioNTech krajem siječnja imati jasniju sliku koliko će doza cjepiva dnevno moći proizvesti.

Pfizer je odbio komentirati navode o mogućim problemima u dobavi sirovina, a iz Moderne odgovor nije pristigao. Problemi u dobavi mogu se pojaviti od molekula DNK do nanočestica lipida, dodaje Andrey Zarur.

„Pfizer i Moderna pokrenuli su pregovore s dobavljačima poput Trilinka, Aldevrona i New England Biolabsa kako bi odgovorili na izazov, ali da bi lanac neometano funkcionirao, bit će potrebna suradnja vlada i industrije“, naglašava Zarur.

Moderna i alijansa američke i njemačke farmaceutske kompanije u potrazi je za partnerima koji bi im omogućili održanje dinamike proizvodnje, posebno u području nanočestica lipida, tvrde upućeni izvori. Naime, proizvodnja tih nanočestica odvija se u dvije faze.

Trenutno se pojavljuju problemi u proizvodnji opreme za dovršenje tog sastojka, pojašnjavaju izvori. Inače, problemi u dobavi potrebnog medicinskog i farmaceutskog materijala nisu novost tijekom ove pandemije.

Početkom prošle godine, skokom potražnje, zabilježene su nedovoljne isporuke PCR testova, najpouzdanije metode dijagnosticiranja bolesti COVID-19.

Francuska pod pritiskom

Lideri europskih država nezadovoljni su činjenicom da cijepljenje stanovništva vrlo sporo napreduje. Francuska je pod najvećim pritiskom da ubrza kampanju imunizacije, s obzirom da je do sada cijepljeno svega nekoliko stotina Francuza. Za usporedbu, cjepivo je primilo već desetak tisuća Nijemaca te gotovo milijun Britanaca. Liječnici i oporbeni političari optužuju francusku vladu za preoprezni pristup, dijelom kako bi se „umilila“ skepticima cijepljenja te lošu logističku pripremu kampanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close