Farmaceuti se pribojavaju da će ostati i bez patenata na lijekove protiv raka

Autor: Tomislav Pili , 08. svibanj 2021. u 09:36
Foto: pixabay

Američka podrška ideji privremenog ukidanja intelektualnog vlasništva nad cjepivom protiv COVID-19 radi ubrzavanja proizvodnje zaprepastila je globalnu farmaceutsku industriju te prestrašila investitore.

Farmaceutski lobi i investitori u taj sektor zaprepašteni su američkom podrškom privremenom ukidanju patentnih prava na cjepivo protiv COVID-19. Međunarodni savez farmaceutskih proizvođača i udruženja (IFPMA) ekspresno je reagirao na podršku američkog predsjednika Joea Bidena ideji da se ukine zaštita intelektualnog vlasništva za cjepivo objavivši kako je to “pogrešan odgovor” na kompleksni problem.

Dodatno remećenje

“Odbacivanje patenata za cjepivo protiv virusa COVID-19 neće povećati proizvodnju niti će donijeti praktična rješenja za borbu protiv globalne zdravstvene krize. Upravo suprotno, to će dovesti do dodatnog remećenja”, smatraju u IFPMA-u u kojem smatraju kako su pravi problemi trgovinske barijere, uska grla u lancima opskrbe, nedostatak sirovina i (ne)spremnost bogatih zemalja na doniranje cjepiva siromašnim zemljama. Privremeno ukidanje patenata traže Indija i Južnoafrička Republika kako bi ubrzale proizvodnju cjepiva, ali se neke zemlje, primjerice, Francuska, tomu protive. Pariz je skloniji donacijama u korist siromašnih zemalja. Europska unija je do sada zajedno s nekoliko zemalja sa snažnom farmaceutskom industrijom, poput Švicarske i Velike Britanije, bila protiv ideje o ukidanju patentnih prava.

Međutim, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je jučer da je spremna razgovarati o američkom prijedlogu. Globalni savez za cjepiva GAVI pozdravio je u četvrtak Bidenovu potporu, a također je pozvao Washington da pomogne proizvođačima u prenošenju znanja i iskustava za jačanje globalne proizvodnje. Američka najava snažno se negativno odrazila na cijene dionica startupa uključenih u proizvodnju cjepiva. U četvrtak je vrijednost dionica njemačkog BioNTecha potonula u jednom trenutku 14 posto. Dan ranije cijene dionica Moderne i Novavaxa pale su između 3 i 6 posto na Njujorškoj burzi. “Intelektualno vlasništvo je žila kucavica biotehnološkog sektora, to je poput kisika za tu industriju. Ako im to oduzmete, nemate više biotehnološki sektor”, tumači za Financial Times Brad Loncar, investitor u biotehnološki sektor.

Radikalnije promjene

No, farmaceuti se pribojavaju da je ovo uvod u mnogo radikalnije promjene. Sven Borho, partner u tvrtki OrbiMed Advisors koja se bavi ulaganjem u zdravstveni sektor, ističe kako se čelnici industrije pribojavaju da bi ovo mogao biti presedan koji će omogućiti suspenziju patentnih prava u budućnosti i za neke druge proizvode, poput lijekova protiv karcinoma.

“Oni smatraju da će vlada moći reći ‘u redu, učinili smo u to vrijeme COVID krize, učinimo i tijekom iduće zdravstvene krize”, kaže Borho. Ipak, on smatra da je ovo specifična situacija i da će se odnositi samo na cjepivo protiv koronavirusa. “Ne mislim da Bidenova administracija želi potkopati ulaganja u istraživanje američkih biotehnoloških ili farmaceutskih kompanija”, tvrdi Borho. Inače, ovo je prvi veliki međunarodni spor oko patentnih prava od sukoba farmaceuta i nekolicine država, poput Brazila i Južne Afrike, krajem 90-ih zbog skupih lijekova protiv virusa HIV-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close