EZ opet nameće sankcije BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 15. ožujak 2017. u 21:59
U BiH traje spor dva entiteta oko tarife za distribuciju plina/A.M./PIXSELL

Zbog regulacije tržišta plina.

Energetska zajednica koju čine države jugoistočne Europe i crnomorske regije uskoro će vjerojatno ponovo nametnuti sankcije Bosni i Hercegovini, jer se vlasti njena dva entiteta ne mogu dogovoriti o državnoj regulativi tržišta plina, upozorio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

On je novinarima u Sarajevu kazao kako je riječ o sankcijama koje će BiH stajati milijune eura, a riječ o novcu koji bi bio utrošen u razvitak energetskog sektora.  "U slučaju EZ govorimo o desecima milijuna eura raspoloživih za te namjene", rekao je Šarović. Ministri energetike Federacije BiH i Republike Srpske u listopadu 2016. godine obvezali su se kako će do kraja ožujka postići dogovor o usklađivanju državnog i entitetskih zakona o plinu, no to se do sada nije dogodilo, a Šarović je na stajalištu kako za to niti nema izgleda.

Temeljem tog dogovora privremeno su suspendirane sankcije koje su do tada bile na snazi. Šarović je kazao kako je riječ o tehničkim detaljima za čije rješavanje jednostavno nedostaje "političke hrabrosti". Načelno je problem u tarifama za distribuciju plina, jer entiteti time žele suvereno vladati. 

Komentirajte prvi

New Report

Close