Evo što su susjedi potpisali s Kinom i to jedini u Europi: Morati će objasniti EU

Autor: Poslovni.hr , 25. ožujak 2019. u 14:45
Foto: Reuters

Još od Marka Pola susjedna mediteranska zemlja bila je povezana s Azijom i njezinim trgovačkim putevima, ali sada se radi o 21. stoljeću i najsuvremenijoj tehnologiji.

Telekomunikacije, luke, energija uključeni su u objavljeni tekst sporazuma.

Memorandum je potpisan kako bi se Italiji dala uloga u planu “Jedan pojas, jedan put”.

Neki političko-ekonomski analitičari su ga već nazvali kineskim Maršalovim planom, kojim Kina želi preuzeti svjetski gospodarski utjecaj i liderstvo financiranjem i sufinanciranjem ogromnih infrastrukturnih projekata te implementiranjem vrhunske kineske inovativne tehnologije, kakva je potrebna za suvremenu opskrbu energijom i telekomunikacije.

Sporazum, zbog kojeg je zabrinuto pola svijeta, Italija je potpisala usprkos nelagodnosti SAD-a i europskih saveznika zbog takvog dosega azijske velesile, upozorio je Bloomberg.

Memorandum o razumijevanju zapečaćen na ceremoniji u Rimu s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom tijekom vikenda poziva na jaču suradnju kako bi se poboljšala povezanost između Azije i Europe u nizu sektora, uključujući i financije.

Ovo su glavne točke dogovora:

Strateški sektori

Italija i Kina obećavaju jačanje infrastrukturnih veza, uključujući financiranje, interoperabilnost i logistiku "u područjima od zajedničkog interesa (kao što su ceste, željeznice, mostovi, civilno zrakoplovstvo, luke, energija – uključujući obnovljive izvore energije te prirodni plin – i telekomunikacije)."

Financiranje

Potpisnici se obvezuju raditi zajedno u okviru Azijske investicijske banke za infrastrukturu (AIIB), multilateralne razvojne banke sa sjedištem u Pekingu koja je počela s radom 2016. Kritičari kažu da je cilj AIIB-a proširenje političke moći Kine u cijeloj Aziji.

Dvije zemlje također se slažu kako favoriziraju "partnerstva između odgovarajućih financijskih institucija" kako bi zajednički podržali suradnju na području ulaganja i financiranja.

Trgovina

Italija i Kina obećavaju jačanje dvosmjernih ulaganja i trgovinskih tokova, industrijsku suradnju, kao i suradnju na tržištima trećih zemalja. Unutar “Pojasa i puta”, oni se obvezuju promicati "transparentnu, nediskriminacijsku, slobodnu i otvorenu trgovinu i industrijsku suradnju, otvorenu nabavu, jednake uvjete i poštivanje prava intelektualnog vlasništva".

Europska načela

Sporazumom se podsjeća na sporazume Europske unije o suradnji s Kinom i prioritete EU-a o ulaganjima i prometnim mrežama diljem kontinenta. Talijanski čelnici inzistirali su da ovaj memorandum daje mnogo više prostora načelima EU nego slični sporazumi koje su u prošlosti potpisale druge države članice s Kinom.

Klimatske promjene

Dvije zemlje kažu kako je njihov pristup “Pojasu i putu” usmjeren na praćenje "održivog, ekološki prihvatljivog pristupa, aktivnog promicanja globalnog procesa prema zelenom razvoju, niskim emisijama ugljika i kružnom razvoju".

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kina je već sad najveća gospodarska sila svijeta, a dok hrvatski političari to shvate bit će već 23. stoljeće.

New Report

Close