Evo što se krije iza vijesti da Saudijci kupuju udjele u četiri velike europske kompanije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. travanj 2020. u 15:16
FOTO: REUTERS/Ahmed Yosri

Izvor nije potvrdio ukupnu vrijednost udjela, koja prema pisanju WSJ-a doseže milijardu američkih dolara.

Saudijski državni investicijski fond (PIF) akumulirao je udjele u četiri velike europske naftne tvrtke, izjavio je u četvrtak izvor upućen u transakcije.

Riječ je o britansko-nizozemskom Royal Dutch Shellu, francuskom Totalu, norveškom Equinoru i talijanskom Eniju, kazao je izvor, potvrdivši izvješće Wall Street Journala (WSJ).

Izvor nije potvrdio ukupnu vrijednost udjela, koja prema pisanju WSJ-a doseže milijardu američkih dolara.

“Saudijci proteklih nekoliko tjedana gotovo svakodnevno kupuju udjele, u prvom redu zato što su cijene dionica mnogih tih kompanija u području korekcije dok su dividendni prinosi vrlo visoki”, rekao je izvor upoznat s transakcijama.

“Kupuju zato što je sve puno jeftinije i zato što su optimistični u pogledu dugoročnih izgleda za rast cijena nafte”, pojasnio je izvor.

Saudijski je fond kupovao udjele i u drugim kompanijama, pri čemu nije bio obavezan službeno izvijestiti o tim transakcijama, dodao je.

U Equinoru, Totalu i Shellu nisu željeli komentirati informaciju o PIF-ovoj kupnji udjela a u saudijskom fondu nisu odgovorili na Reutersov upit da je komentiraju.

PIF-ove kupnje vremenski su se poklopile s globalnom krizom u industriji nafte i plina, povezanom s oštrim padom potražnje zbog epidemije koronavirusa.

Tim se fondom saudijski princ Mohammed bin Salman služi kako bi pojačao saudijske investicije u inozemstvu i kod kuće i divercificirao domaće gospodarstvo, snažno oslonjeno na naftu.

Državni fond upravlja imovinom većom od 300 milijardi dolara a ima udjele, između ostalog, u Uberu i inovativnoj tvrtki za luksuzna električna vozila Lucid Motorsu.

Uložio je i 45 milijardi dolara u Vision Fund japanskog SoftBanka, težak 100 milijardi dolara, a početkom tjedna objavio je da je kupio udjel od 8,2 posto u operateru kruzerskih putovanja Carnival Corpu.

Komentirajte prvi

New Report

Close