Evo liste država u koje će se odseliti milijunaši u ovoj godini

Autor: Poslovni.hr , 15. lipanj 2022. u 09:59
Foto: Pixabay

Kao što se i očekivalo, Rusija je pretrpjela najveću emigraciju milijunaša u posljednjih šest mjeseci, s predviđanjem neto odljeva od 15.000 do kraja 2022.

Očekuje se da će se oko 300 milijunaša ove godine preseliti na Maltu, prema članku na web stranici konzultantske kompanije Henley and Partners, piše Investitor.

“Prognoze u Henley Global Citizens Report-u pokazuju da će prvih 10 zemalja u smislu neto priliva pojedinaca s visokim nivoom bogatstvom (HNWI) u 2022. biti UAE, Australija, Singapur, Izrael, Švicarska, SAD, Portugal, Grčka, Kanada i Novi Zeland. Također se očekuje da će se veliki broj milijunaša preseliti i u Maltu, Mauricijus i Monako. S druge strane, 10 zemalja u kojima se predviđa najveći neto odljev HNWI-a su Rusija, Kina, Indija, Hong Kong, Ukrajina, Brazil, Ujedinjeno Kraljevstvo, Meksiko, Saudijska Arabija i Indonezija”, stoji u članku Henley and Partnersa.

Malteško izdanje Independenta piše da je kompanija Henley & Partners glavni zagovornik i koncesionar za kontroverznu shemu zlatnih putovnica Malte.

Sličan aranžman imaju i u Crnoj Gori, koja je najavila da će program ekonomskog državljanstva, pod pritiskom EU, ukinuti do kraja godine. Inače, kroz ovaj program je preko 400 stranaca dobilo državljanstvo na osnovu investicija, a većinu čine ruski državljani.

I Malta je, inače članica EU, trenutno podvrgnuta europskim mjerama zbog ovog programa, iako ga lokalna vlada i dalje brani, govoreći da je pitanje dodjele državljanstva u nacionalnoj nadležnosti.

Istraga o shemi – pod naslovom The Passport Papers – razotkrila je kako su podnosioci zahtjeva za ‘zlatne putovnice’ koristili privatne veze kako bi dobili državljanstvo, često podnoseći sumnjive dokumente kako bi ispunili uvjet.

Henley and Partners je priopćio da je ‘tsunami’ privatnog kapitala napustio Rusiju i Ukrajinu, nakon invazije u veljači.

“Kao što se i očekivalo, Rusija je pretrpjela najveću emigraciju milijunaša u posljednjih šest mjeseci, s predviđanjem neto odljeva od 15.000 do kraja 2022. – ogromnih 15% njezine HNWI populacije i 9.500 više nego 2019, prije pandemije” , priopćila je kompanija.

Također je zabilježen porast broja HNWI-a koji napuštaju Ukrajinu zbog rata, stoji u izvještaju, a predviđa se da će Ukrajina pretrpjeti najveći neto gubitak u povijestu zemlje – odljev 2.800 milijunaša.

Komentirajte prvi

New Report

Close