Čeka ih najniži ekonomski rast u 7 godina

Autor: Tomislav Pili , 30. prosinac 2019. u 14:02
Foto: Getty Images

Na vidiku nema razrješenja trgovinskih napetosti što utječe na investicije i osobnu potrošnju.

Ekonomisti u anketi Financial Timesa očekuju daljnje usporavanje rasta gospodarstva eurozone u idućoj godini što potvrđuje tezu pojedinih analitičara da su monetarni poticaji Europske središnje banke (ECB) došli do svojih granica.

ECB optimističniji
Anketa u kojoj je sudjelovalo 34 ekonomskih analitičara pokazuje da će 2020. usporavanje rasta BDP-a ući u treću godinu zaredom. U prosjeku analitičari iduće godine očekuju manje od 1 posto rasta gospodarstva država koje koriste euro što bi bio najlošiji rezultat u posljednjih sedam godina. Podsjetimo, procjene ECB-a nešto su optimističnije.

Nakon što je BDP eurozone ove godine povećan za 1,2 posto, iduće bi godine trebao rasti 1,1 posto, procjenjuje središnja banka. Međutim, slabašan je to rezultat u odnosu na prošlu godinu kada je gospodarstvo ojačalo 1,8 posto, a o 2,4 posto rasta iz 2017. da se i ne govori. Lena Komileva, glavna ekonomistica G+ Economicsa pesimistične prognoze opravdava činjenicom da na vidiku još nema razrješenja globalnih trgovinskih napetosti, što utječe na investicije i osobnu potrošnju. 

Zadržavanje otkupa
Unatoč slabljenju ekonomske aktivnosti, većina analitičara u anketi ne očekuju još labaviju monetarnu politiku ECB-a. Naime, samo njih devet očekuju dodatno snižavanje kamatnih stopa tijekom iduće godine, a jedan čak očekuje i podizanje cijene novca.

Polovica anketiranih očekuje da će ECB zadržati program otkupa obveznica od 20 milijardi eura mjesečno. Zanimljivo je kako dvije trećine ekonomista smatra kako apel predsjednice ECB-a Christine Lagarde za većim proračunskim poticanjem gospodarstva, prvenstveno u Njemačkoj, neće naići na plodno tlo. 

Komentirajte prvi

New Report

Close