Euroskeptična stranka na pragu najvećeg uspjeha u Njemačkoj

Autor: Tomislav Pili , 25. kolovoz 2014. u 21:59
Alternativa za Njemačku otima glasače CDU-a kancelarke Angele Merkel/REUTERS

Alternativa za Njemačku svoju predizbornu kampanju ne temelji samo na pitanju napuštanja eura, već i drugim temama bliskim desnim biračima.

Berlin Na uspon marginalnih euroskeptičnih stranaka koje su svojih pet minuta slave dočekale na posljednjim izborima za Europski parlament nije imuna ni Njemačka.

Stranka Alternativa za Njemačku koja svoj program temelji na izlasku Njemačke iz eurozone na pragu je povijesnog uspjeha ulaska u pokrajinski parlament Saksonije. Ta je pokrajina ponajviše naklonjena stranci osnovanoj tek prošle godine, a ankete uoči lokalnih izbora ove nedjelje daju joj praktički status favorita. Zanimljivo, upravo je Saksonija do sada bila pokrajina koja je svoje povjerenje davala Kršćansko-demokratskoj uniji (CDU) kojoj je na čelu kancelarka Angela Merkel.

Naime, CDU ovom pokrajinom vlada u kontinuitetu od njemačkog ujedinjenja 1990. godine. Alternativa za Njemačku svoju predizbornu kampanju ne temelji samo na pitanju napuštanja eura, već i drugim temama bliskim desnim biračima koje CDU-ovo pomicanje ka centru uopće ne veseli. Međutim, ako ne uspije ući u pokrajinski parlament, njemački politički analitičari Alternativi za Njemačku predviđaju brzi nestanak.

Komentirajte prvi

New Report

Close