Europsko gospodarstvo raste brže od američkog

Autor: Poslovni dnevnik , 17. kolovoz 2021. u 22:00
U drugom tromjesečju BDP EU porastao je 1,9 posto na kvartalnoj razini/REUTERS

Sezonski prilagođeni BDP Europske unije porastao je 1,9 posto u usporedbi s prethodna tri mjeseca kada je smanjen 0,1 posto.

Europsko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju najsnažnije od ljeta 2020. godine, potvrdile su u utorak nove procjene Eurostata, odražavajući ublažavanje pandemijskih ograničenja zahvaljujući cijepljenju građana protiv koronavirusa. Sezonski prilagođeni BDP Europske unije porastao je 1,9 posto u usporedbi s prethodna tri mjeseca kada je smanjen 0,1 posto.

BDP eurozone uvećan je 2 posto, također svjedočeći o oporavku u usporedbi s prva tri ovogodišnja mjeseca kada je pao 0,3 posto. Aktivnosti su na oba područja porasle najsnažnije od trećeg tromjesečja 2020., kada su vlade također bile ublažile ograničenja nakon prvog vala pandemije.

U usporedbi s drugim tromjesečjem prošle godine kada su uvedene stroge mjere suzbijanja prvog vala pandemije, aktivnosti su u EU prema sezonski prilagođenim podacima porasle 13,2 posto.

Procjena za eurozonu blago je snižena, s 13,7 na 13,6 posto. U prvom ovogodišnjem tromjesečju BDP je na oba područja bio manji za 1,3 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, neposredno uoči izbijanja pandemije.

Usporedbe radi, američki BDP porastao je u drugom tromjesečju 1,6 posto u usporedbi s prethodna tri mjeseca, te za 12,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, navodi europski statistički ured.

Među zemljama EU-a najsnažnije je u drugom tromjesečju u usporedbi s prva tri ovogodišnja mjeseca porastao BDP Portugala, za 4,9 posto.

Slijede Austrija i Latvija gdje je skočio 4,3 odnosno 3,9 posto. Među vodećim gospodarstvima najviše su porasle aktivnosti u Španjolskoj i Italiji, za 2,8 odnosno 2,7 posto.

Njemačko gospodarstvo bilježilo je gotovo upola slabiji rast, za 1,5 posto, a u Francuskoj aktivnosti su porasle 0,9 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close