Europski sud poništio odluku Komisije o pomoći Lufthansi

Autor: Ana Blašković , 10. svibanj 2023. u 22:00
Najveći njemački avioprijevoznik dobio je od vlade financijsku pomoć nakon što je, zbog pandemije, obustavio letove/SHUTTERSTOCK

Tvrtka je vratila 6 milijardi eura, no izvjesne su posljedice na buduće odluke.

Europski opći sud poništio je u srijedu odluku Europske komisije kojom je odobreno šest milijardi eura njemačke državne pomoći Lufthansi tijekom pandemije koronavirusa nakon što je ustanovio da Komisijina odluka sadrži “nekoliko pogrešaka”.

Komisija je pogrešno pretpostavila da se Lufthansa ne može zaduživati na financijskim tržištima, a pogrešno je procijenjena tržišna snaga njemačkog zrakoplovnog prijevoznika u određenim zračnim lukama čime su prihvaćeni su uvjeti za državnu pomoć koji nisu osigurali učinkovito tržišno natjecanje avioprijevoznika, utvrdio je sud.

Uvjetna pomoć
Njemačka vlada osigurala je Lufthansi šest milijardi eura pomoći u proljeće 2020., koju je Bruxelles odobrio u lipnju. Pomoć je odobrena uz uvjet zabrane isplate dividendi, otkupa dionica i novih akvizicija dok se državna potpora ne vrati. Irski Ryanair i njemački Condor uložili su žalbu na odluku EK.

Lufthansa je već u cijelosti otplatila pomoć, što bi moglo ograničiti neposredni učinak presude, iako bi moglo imati posljedice za buduća državna spašavanja. Njemački avioprijevoznik izjavio je da će analizirati presudu i potom odlučiti o daljnjem postupku.

Presuda ne označava kraj sudskog postupka, budući da postoji mogućnost žalbe EK drugostupanjskom Europskom sudu. Strogi propisi Europske unije o državnoj pomoći ublaženi su na početku pandemije kako bi se državama članicama omogućilo da pomognu kompanijama koje su se našle u problemima, ali pomoć je i dalje morala odobriti Europska komisija.

Najveći njemački zrakoplovni prijevoznik dobio je od vlade financijsku pomoć nakon što je, zbog pandemijskih ograničenja putovanja, obustavio poslovanje pa je desecima tisuća radnika prijetio otkaz.

Nekoliko postupaka
Sudsko osporavanje financijske injekcije Lufthansi jedan je od nekoliko postupaka koje je pokrenuo Ryanair protiv pomoći konkurenciji sukladno olabavljenim pravilima Komisije tijekom pandemije. Taj avioprijevoznik ranije je izgubio spor protiv državne potpore dodijeljene Air Franceu i švedskom SAS-u.

“Opći sud poništava odluku Komisije da odobri dokapitalizaciju Lufthanse od strane Njemačke, u iznosu od šest milijardi eura, u kontekstu pandemije Covida-19”, rekao je sud sa sjedištem u Luksemburgu.

Osim pogrešne ocjene da se Lufthansa ne može zaduživati na financijskim tržištima, sud je ustanovio da tijelo za provedbu tržišnog natjecanja Unije također nije zahtijevalo mehanizam koji Lufthansu potiče na otkup njemačkog udjela što je prije moguće te je pogriješilo negirajući da avioprijevoznik ima značajnu tržišnu moć u pojedinim zračnim lukama.

Komentirajte prvi

New Report

Close