Europski sud dao za pravo Francuskoj u zabrani ‘ubojice pčela’

Autor: Poslovni.hr , 11. listopad 2020. u 21:59

Pesticidi su bili predmet žestoke rasprave u Francuskoj i vlada je pod pritiskom uzgajivača cikle povukla dio odluke iz 2018., napominje dpa.

Francuska vlada nije prekršila propise Europske unije zabranom kemikalija koje štete pčelama, presudio je prošloga tjedna Europski sud pravde (ECJ). Pravni spor između Francuskog udruženja za zaštitu usjeva i francuske države pokrenut je 2018. kada je vlada u Parizu zabranila neke pesticide iz neonikotinoidne skupine. Udruga za zaštitu usjeva podnijela je sudsku tužbu, tvrdeći da je vladina zabrana nespojiva s uredbom EU-a o pesticidima iz skupine neonikotinoida.

ECJ je krajem prošloga tjedna presudio da je Francuska podastrla dovoljno dokaza u prilog tvrdnji da je zabrana nužna kako bi se ublažio „ozbiljan rizik za zdravlje ljudi i životinja i za okoliš“. Pesticidi su bili predmet žestoke rasprave u Francuskoj i vlada je pod pritiskom uzgajivača cikle povukla dio odluke iz 2018., napominje dpa. Prošlog tjedna pesticidi su se našli u žarištu sukoba francuske vlade i lijevo-zeleno oporbe koja je optužila predsjednika Emmanuela Macrona da odstupa od ekoloških obveza. Francuska skupština prošli je utorak odobrila vladin prijedlog da se uzgajivačima cikle odobri izuzeće od zabrane neonikotinoida do srpnja 2023., nakon što je urod pogodio virus koji prenose uši. Izuzeće je izazvalo pobunu čak i unutar Macronove centrističke stranke, čijih je više od 60 od ukupno 271 zastupnika glasalo protiv ili su bili suzdržani.

Komentirajte prvi

New Report

Close